La justícia de Polònia ha prorrogat de nou la presó provisional del periodista basc Pablo González, detingut des de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna. Tal com ha informat a Europa Press l'Associació #FreePabloGonzález, el tribunal d'apel·lacions de Rzeszów ha rebutjat aquest dimarts les al·legacions presentades per la defensa per revocar l'empresonament. "Avui el tribunal ha considerat les denúncies presentades per dos dels tres advocats que representen a Pablo González davant la justícia polonesa i ha confirmat la decisió sobre la pròrroga de la presó preventiva fins al 23 de febrer del 2023", ha dit a Efe el jutge Zygmunt Dudziński.

L'apel·lació va ser presentada després que el tribunal regional de Przemyśl decidís prorrogar per tercera vegada la detenció del periodista, el passat 24 de novembre — coincidint amb la visita de la seva parella, Oihana Goiriena. Ara, les expectatives del seu entorn estan posades en el pròxim 23 de febrer. És quan se celebrarà una altra vista amb motiu del compliment d'un any de detenció i empresonament de González. El portaveu de l'associació, Juan Texeira, ha dit que mantenen "l'esperança" que pugui ser posat en llibertat. Però també ha reconegut que és "complicat", per mor de la dinàmica que manté la justícia polonesa: prolongar la presó provisional sense presentar proves concretes sobre el suposat "espionatge" del qual se l'acusa.

Sense proves contra González

"Ara, en complir-se un any, en teoria han de presentar proves més concloents perquè pugui seguir a presó. Només ens queda esperar a veure quin és el següent moviment de la Fiscalia i la justícia polonesa", ha precisat Texeira. Ha afegit que les comunicacions per escrit amb González arriben tard i són "breus", però suficients per demostrar que el periodista es troba bé. "Està molt prim i m'imagino que té els seus moments de crisi, però en general manté la força perquè té ganes de demostrar la seva innocència i tornar al més aviat possible", ha subratllat.

González està en presó preventiva des que va ser detingut el 28 de febrer del 2022 a Przemyśl pels Serveis de Seguretat Interior (ABW, en polonès), el servei polonès de contraespionatge. Els ABW el van acusar de fer servir el seu estatus de periodista per viatjar lliurement per Europa i les zones de conflicte militar amb l'objectiu d'espiar per al servei rus d'intel·ligència militar (GRU). Segons el Codi Penal de Polònia, treballar per als serveis secrets d'un altre país pot estar penat amb fins a 10 anys de presó. Cal recordar que en cap moment s'han aportat proves sobre aquest suposat espionatge.

L'atenció d'institucions internacionals

A Przemyśl, González cobria la crisi de refugiats desfermada per la invasió russa d'Ucraïna. La seva parella està segura que la detenció es va produir per tenir doble nacionalitat (espanyola i russa). I és que el periodista va néixer a Moscou i és net d'uns dels coneguts com a "nens de la guerra", evacuats a la Unió Soviètica durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). El seu nom de naixement va ser Pavel Rubtsov, però sa mare se'l va canviar quan es va divorciar del pare i es van traslladar al País Basc.

Fins al novembre, González tan sols ha rebut una breu visita de la seva parella i l'han retingut sota estrictes normes que restringeixen les comunicacions amb cartes adreçades a la família. El seu cas ha rebut l'atenció de moltes institucions internacionals, fins al punt que Reporters Sense Fronteres (RSF) va demanar al novembre a la justícia polonesa i a la fiscalia general que no sol·licitessin més pròrrogues de la presó del periodista. Però els jutges han tirat pel dret i han decidit ara prorrogar-la fins a finals de febrer, com a mínim.