El Departament de Justícia dels Estats Units ha establert aquest dijous que l'expresident del país Donald Trump (2017-2021) pot ser demandat per haver incitat l'assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021. Segons un escrit de la divisió de dret civil del Departament de Justícia registrat aquest dijous a la Cort d'Apel·lacions del Districte de Columbia i recollit per mitjans nord-americans, "Trump no té immunitat absoluta" davant les demandes civils múltiples presentades per policies i membres del Congrés que busquen fer-lo responsable d'incitar aquell assalt, assenyala una informació de l'agència Efe.

El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, va comunicar a finals del 2022 la designació d'un fiscal especial per investigar l'expresident Donald Trump per la possible implicació en l'assalt al Capitoli i pels documents classificats que hi havia a la seva residència de Florida. Malgrat que Garland no va citar expressament Trump sí que va remarcar que la investigació giraria al voltant de les possibles implicacions d'aquells que van instigar l'assalt al Capitoli així com sobre els documents trobats a Mar-a-Lago, el complex residencial de l'expresident.

Merrick Garland va destacar a més que va prendre la decisió d'obrir aquesta investigació especial després de conèixer les intencions de Trump de presentar-se a la reelecció, així com les del president actual, Joe Biden, de ser també candidat el 2024. "He conclòs que és d'interès públic designar un fiscal especial", va dir. La investigació sobre l'assalt al Capitoli s'havia de focalitzar, segons el fiscal general dels Estats Units, a saber si hi va haver una o més persones que "van interferir en el traspàs de poder" del país i en el procés de certificació del resultat de les eleccions que s'estava duent a terme aquell dia, el 6 de gener de 2021.

Al matí del 6 de gener de 2021, els manifestants van envoltar el Monument a Washington per manifestar-se i diverses persones van pronunciar discursos a The Elipse, parc de davant la Casa Blanca, inclòs Donald Trump i el seu assessor Rudy Giuliani. Giuliani es va dirigir a la multitud repetint que les màquines de votació utilitzades en les eleccions estaven «trucades» i va demanar un «judici per combatre-ho».

Trump va pronunciar un discurs des de darrere d'una barrera de vidre, atacant als mitjans i demanant a Mike Pence, vicepresident dels EUA, que revoqués els resultats de les eleccions. Durant el míting, Trump va demanar als seus partidaris que lluitessin: «Lluitem com a l'infern. I si no lluites com a l'infern, ja no tindràs un país». Finalment, en el míting, Trump també va declarar que mai cedirien. Els fills adults de Trump, Donald Trump Jr i Eric Trump, també es van pronunciar en contra dels congressistes i senadors republicans que no donaven suport a les peticions de canvi de vot del Col·legi Electoral.