L'administració de Joe Biden ha evitat que es jutgi Mohamed bin Salman per l'assassinat de Jamal Khashoggi, periodista saudita i resident nord-americà. La promesa del difunt, Hatice Cengiz, havia presentat una demanda civil contra el príncep hereu saudita, a qui la CIA acusa d'ordenar l'assassinat. Però el govern dels Estats Units ha determinat que Bin Salman té immunitat diplomàtica en el cas, segons ha avançat aquest divendres The Washington Post — on col·laborava Khashoggi. Aquesta decisió implica que el presumpte responsable del crim no podrà ser jutjat per un tribunal nord-americà, cosa que ha aixecat polseguera.

L'argument que ha fet servir l'administració Biden és el del dret internacional perquè es tracta del "cap de govern en funcions" de l'Aràbia Saudita, segons una carta del Departament d'Estat enviada al tribunal de districte on s'havia presentat el cas. Segons el dret internacional, els tribunals d'un país tenen prohibit prendre mesures contra el cap d'Estat d'un altre "mentre estigui en el càrrec" i el rei Salman va nomenar el seu fill primer ministre durant el mes de setembre. El text també recorda que la Constitució atorga al poder executiu la potestat exclusiva per prendre decisions relacionades amb la política exterior. Tanmateix, reitera la seva condemna a l'assassinat de Khasshoggi. La CIA assegura que està demostrat que Bin Salman "va aprovar una operació a Istanbul (Turquia) per capturar o matar" al periodista saudita.

Biden, còmplice de l'assassinat

Com dèiem, la decisió ha aixecat polseguera. L'esmentada Cengiz ha acusat Biden de "salvar l'assassí": "Biden ha salvat l'assassí en concedir-li la immunitat. Ha salvat al criminal i s'ha involucrat ell mateix en el crim". "Jamal ha tornat a morir avui", ha insistit la ciutadana turca, que estava promesa amb el periodista. Ha reconegut que era optimista i pensava que hi hauria "una llum de justícia des dels EUA". "Però, de nou, els diners són el primer", ha criticat en una piulada. Cengiz ja va criticar el president nord-americà al juliol, quan va reunir-se amb Bin Salman a l'Aràbia Saudita.

Khasshoggi va entrar en el consolat saudita d'Istanbul el 2 d'octubre del 2018 per obtenir la documentació necessària per casar-se amb Cengiz, però ja no va sortir de l'edifici. Els investigadors asseguren que va ser esquarterat, però encara no hi ha cap rastre de les restes del cadàver. La justícia turca va arxivar el cas a l'abril d'enguany i va traslladar l'expedient a l'Aràbia Saudita, cosa que tanca qualsevol possibilitat de condemnar els culpables del crim. Si bé el país àrab va condemnar vuit acusats durant el setembre del 2020 (cinc d'ells a pena de mort, commutada per vint anys de presó), l'escassa transparència del judici ha suscitat nombroses crítiques.