La distància entre Felip VI i Joan Carles I és més que evident. Els escàndols del rei emèrit espanyol han malmès la institució reial i el seu fill fa anys que intenta distanciar-se'n. Tant és així que les imatges de tots dos junts s'han convertit amb el pas dels anys en un fenomen rar. Les distàncies fa anys que es guarden entre reis i emèrits, però el funeral de la reina Elisabet II ha trencat aquesta tendència. Ni Felip ni Letícia havien coincidit amb Joan Carles i Sofia en les hores abans del funeral, arribant a visitar el fèretre per separat. Ara bé, hi havia parts del protocol que no requeien en mans de La Zarzuela, sinó de Buckingham. De manera, que la casa reial espanyola va acabar asseguda junta a les primeres files, tal com exigeix el protocol britànic. 

La primera imatge des de fa anys en què apareixen Joan Carles I, Sofia, Felip VI i Letícia junts l'ha donat el funeral d'Elisabet II i més concretament el protocol britànic. Per estar emparentats amb la reina britànica els Borbons ja podien esperar un lloc destacat. A més, les cases reials es van asseure juntes i en posicions molt més properes al fèretre com indica el protocol britànic, ja que es prioritzaven per sobre d'altres caps d'Estat. La primera fila ocupada per les monarquies europees la van ocupar els monarques de Dinamarca, Suècia i Holanda. A la segona, els reis espanyols compartien la fila amb els sobirans de Noruega. En les darreres files de la secció de cases reials europees es trobaven membres de les antigues monarquies de Grècia, Bulgària i Sèrbia. 

Menys allunyats del fèretre que els monarques europeus sense regne, estaven les monarquies de la resta del món, com per exemple l'emperador del Japó, Naruhito. En posicions molt més llunyanes es trobaven alguns dels líders mundials més destacats, com Joe Biden, president dels Estats Units, o Emmanuel Macron, president de França. Pot semblar a primer cop d'ull quelcom estrany, però es tracta del funeral d'una reina, per això monarquies i sobirans de tot el món gaudeixen de prioritat protocol·lària, fins i tot si aquesta els suposa donar una imatge que feia anys que esquivaven, com en el cas dels Borbons.

reis d'Espanya seuen al costat rei emerit Joan Carles i Sofia Europa Press

El res d'Espanya i els emèrits, junts a la cerimònia funerària d'Elisabet II / Foto: Europa Press

Felip VI, el representant

D'ençà que es va morir la reina Elisabet II es va posar en dubte la participació de Joan Carles I, ja que l'emèrit té una demanda al Regne Unit imposada per la seva examant Corina Larsen. Malgrat tot, va ser convidat. Un fet que va ser un daltabaix a La Zarzuela i La Moncloa. Des de l'Executiu espanyol, es va voler deixar molt clar que malgrat que coincidissin els reis emèrits i els actuals monarques, els representants de l'Estat eren Felip VI i Letícia.