El primer ministre francès, Jean Castex, ha anunciat avui la seva dimissió. El president francès, Emmanuel Macron, designarà avui, durant les pròximes hores, el seu substitut. Castex va néixer a Vic de Fesensac (Occitània) i va ser alcalde de Prada de Conflent, així esdevenint en el primer ministre de la Catalunya Nord. També, cal remarcar, que es tracta del segon ministre catalanoparlant després de Manuel Valls. Ha estat un dels defensors de la llengua catalana dins de l'executiu de París. De fet, durant l'octubre del 2017 va signar, com a president de la Comunitat de Municipis del Conflent, un manifest en suport dels alcaldes investigats pel referèndum de l'1 d'octubre de 2017. La seva dimissió no agafa a ningú per sorpresa, ja era esperada. Castex va ajornar durant setmanes la seva marxa per permetre a Macron trobar la persona adient per cobrir el seu lloc a l'executiu. Aquest nou primer ministre francès tindrà dos objectius: encapçalar la nova majoria presidencial en les pròximes eleccions legislatives i, en el cas de guanyar, liderar el govern els següents anys.

La dimissió per voluntat pròpia del nord-català obre un buit que Macron haurà d'omplir. El president francès anunciarà avui mateix des del palau dels Eliseus el seu successor o successora. Després hi haurà el traspàs de poder i, en els pròxims dies, el nomenament del nou govern. El nou primer ministre podrà buscar un vot de confiança en l'Assemblea Nacional, però no és necessari.

El seu futur

Segons informa el diari de Perpinyà L'indépendantCastex està valorant la possibilitat d'optar al Senat, coincidint amb el fet que la Catalunya Nord renovarà dues places a la cambra alta i hi ha moviments. L'actual primer ministre està molt immers en la realitat nord-catalana i va ser batlle de Prada (Conflent), on se celebra la Universitat Catalana d'Estiu. "La renovació dels dos senadors dels Pirineus Orientals el setembre del 2023 pot oferir a Castex aquesta oportunitat", indica el rotatiu. "Segons diversos mitjans parisencs, el primer ministre estaria interessat en el Senat i podria aspirar a un dels dos escons dedicats als Pirineus Orientals [Catalunya Nord], la renovació dels quals està prevista per al setembre del 2023. Castex té una gran popularitat entre els càrrecs electes al departament, i manté bones relacions amb els seus "antics" amics de Les Republicains (LR), i podria deixar-se temptar per aquestes eleccions", afegeix.

L'actual senador de LR François Calvet  no pensa repetir a la cambra alta després de dos mandats, mentre que l'altre representant que hi tenen, Jean Sol, vol repetir després de l'etapa iniciada el setembre del 2017. Fonts pròximes a Castex que cita L'indépendant indiquen que no està pensant en aquest moment en això, i no volen fer més declaracions. Però un electe local nord-català matisa que el primer ministre "té un lligam emocional amb el Senat". "Li agrada recordar que el seu avi, Marc Castex, va ser elegit per al Palau de Luxemburg [seu del Senat] durant nou anys i que li té una gran admiració", afegeix. Castex ha mostrat sensibilitat per la llengua catalana i ha defensat la política d'immersió escolar que fan a La Bressola i Arrels.

Castex i la llengua catalana

Jean Castex va donar suport en multitud d'ocasions a l'ensenyament en català i immersió lingüística. Ho va fer de forma explícita, fa uns mesos, rebent telemàticament representants de les oficines públiques de les diferents llengües regionals, entre les quals hi ha el català, i les diverses escoles d’immersió lingüística que formen part de la xarxa associativa d’ensenyament immersiu Eskolim, de la qual l'associació La Bressola encapçala la presidència. La trobada va comptar també amb la presència d'altres representants del govern francès: el ministre d’Educació Nacional, Jean-Michael Blanquer, i els diputats Yannick Kerlogot i Christophe Euzet. La Bressola, per la seva banda, va estar representada pel seu president, Joan-Sebastià Haydn, i la directora general, Eva Bertran.