El terratrèmol de 7,6 graus que aquest dilluns ha colpejat la costa occidental del centre del Japó ha deixat almenys 48 morts, segons les últimes dades aportades per la cadena de radiotelevisió estatal NHK. Les autoritats continuen amb les tasques de rescat i no descarten que hi quedi més gent atrapada sota els enderrocs de construccions que s'han esfondrat. La ciutat de Wajima, a uns 500 quilòmetres de Tòquio i situada molt prop de l'epicentre del terratrèmol, està resultant una de les més castigada pel sisme, que va provocar l'esfondrament d'uns 25 edificis, molts d'ells cases particulars, en aquesta localitat d'uns 27.000 habitants. Entre els morts es troben 19 víctimes a la ciutat de Wajima, 20 en Suzu, 5 a Nanao, 2 a Anamizu, 1 a Hakui i 1 a Shiga, totes elles en la prefectura d'Ishikawa, que ha patit importants danys estructurals i incendis. En aquestes ciutats, desenes de persones van ser traslladades a l'hospital i es preveu que la xifra de morts ascendirà. Les imatges emeses per NHK mostren la caiguda d'un edifici de set pisos derrocat i fum elevant-se en una zona central de Wajima coneguda pel seu mercat matutí. 

Zones afectades

A la localitat de Wajima es va produir un incendi que ha afectat més de 200 estructures i que persisteix en algunes zones, tot i que, les possibilitats que es propagui són baixes. El primer ministre japonès, Fumio Kishida, ha donat aquest dimarts una roda de premsa en la qual ha afirmat que ell mateix estarà al comandament de la gestió del desastre: "Seré el director general, mobilitzaré a les Forces d'Autodefensa, a la Guàrdia Costanera del Japó, als bombers i a la policia". El mandatari ha assegurat que està sent extremadament difícil que els vehicles puguin accedir a les àrees del nord de la península de Noto i que el govern ja ha enviat subministraments per vaixell. "El primer que hem de fer és comprendre la situació sobre el terreny. Hem estat fent tot el possible des d'anit per recopilar informació, però a causa del tancament de carreteres, és extremadament difícil accedir a la part nord de la península de Noto", ha explicat.

El líder de l'Executiu japonès ha demanat als residents de les zones afectades "que actuïn amb seguretat", perquè "està augmentant el risc d'esfondrament de cases i lliscaments de terra en els punts on els tremolors van ser forts". Segons les últimes xifres, unes 46.000 persones han estat evacuades a les prefectures d'Ichikawa, Toyama i altres àrees pròximes, mentre que els serveis de transport aeris i trens locals segueixen suspesos. El nombre de llars sense llum, principalment a Ichikawa, es fixa de moment en desenes de milers. Al voltant de 1.000 efectius de les Forces d'Autodefensa japoneses participen en les operacions de rescat. Amb tot, les pujades del nivell del mar detectades en diferents localitats japoneses, i fins i tot a Corea del Sud, no van causar danys importants.