Alerta de tsunami al Japó. Les autoritats japoneses han activat aquest dilluns una alerta de tsunami amb onades de fins a cinc metres a pràcticament tot el seu litoral occidental després d'un fort terratrèmol de 7,4 graus localitzat en la prefectura d'Ishikawa, en el centre de l'illa de Honshu, la principal del país, davant la costa del mar del Japó. Les autoritats han fet una crida a la població que resideix a la zona costanera afectada perquè abandonin el lloc i s'alberguin en llocs segurs. En total, més de 51.000 persones han rebut l'ordre d'evacuar la seva regió, segons l'agència japonesa Kyodo. S'han suspès els serveis ferroviaris al nord-est del país i en el centre i nord del litoral occidental. L'oficina del primer ministre nipó, Fumio Kishida, ha convocat un gabinet de crisi per gestionar la situació.

Les primeres onades, amb una altura d'1,20 metres aproximadament, ja han arribat a la ciutat de Wajima, situada a uns 500 quilòmetres a l'oest de Tòquio, cap a les 8 de matí, segons ha informat la televisió pública NHK, que ha activat la programació d'emergència, amb els presentadors instant la població a crits a allunyar-se de les costes i buscar empara en terreny elevat. Les autoritats han advertit a la població que a aquestes primeres onades les poden seguir d'altres de més alçària. En altres localitats de les prefectures d'Ishikawa o Niigata, ja s'ha informat de pujades de la marea d'entre 540 i 80 centímetres.

Mapa terratremol Jaopó 2024
Alerta per tsunami a la costa occidental del Japó a causa d'un terratrèmol / Foto: Efe

El primer ministre japonès, Fumio Kishida, ha instat la població a guardar la màxima precaució davant les alertes per tsunamis i ha demanat a aquells que es trobin en les zones afectades que evacuïn a zones segures. "Vull subratllar que els ciutadans han de tenir molta cura i instem les persones de les zones afectades a intentar evacuar", ha indicat en una compareixença davant els mitjans.

Tsunami després d'un terratrèmol de 7,4

El terratrèmol s'ha registrat sobre les 16.10 hora local (07.01 GMT) a la península de Noto, a la costa d'Ishikawa, a escassa profunditat i amb una intensitat de 7 en l'escala japonesa, que se centra en la capacitat destructiva dels terratrèmols. Mitja hora més tard, l'Agència Meteorològica del Japó (JMA) ha notificat que s'havia produït una forta rèplica a Ishikawa. El terratrèmol ha provocat l'enfonsament d'edificis amb persones atrapades sota la runa, l'obertura d'esquerdes a carrers i carreteres, i el trencament de subministraments com canonades d'aigua. A més, han avisat que hi pot haver més terratrèmols de gran magnitud. Hi ha almenys sis persones atrapades sota la runa a la ciutat de Wajima, en el litoral occidental del centre del país, la més castigada pel terratrèmol.

L'Agència Meteorològica del Japó ha activat l'alerta per onades de fins a cinc metres d'alçària a la prefectura d'Ishikawa i per onades de fins a tres metres per a les prefectures de Fukui, Toyama, Hyogo, Niigata i Yamagata, i també ha implementat una alerta general de tsunami per a tota la costa occidental de les illes de Honshu i Hokkaido i el nord de l'illa de Kyushu.

 

L'autoritat reguladora per a l'energia atòmica ha assegurat que no s'ha detectat cap irregularitat en les plantes nuclears situades davant les costes de la mar del Japó, inclosos els cinc reactors de les centrals d'Ohi i Takahama, a la prefectura de Fukui. La planta Shika, a Ishikawa, la més propera a l'epicentre del terratrèmol, ja havia aturat els seus dos reactors abans del terratrèmol per a una inspecció regular i no ha resultat afectada, han assegurat fonts del mateix l'organisme.

Davant l'alerta de tsunami, l'empresa Tokyo Electric Power (TEPCO) ha procedit a revisar l'estat de la seva central nuclear de Kashiwazaki-Kariwa, a la prefectura de Niigata, que és la més gran del món per capacitat de generació, però que roman desactivada des del març del 2011, quan un fort terratrèmol i tsunami van colpejar el nord-est del país deixant més de 20.000 morts i causant l'accident atòmic de Fukushima.