Els atacs al Pròxim Orient no cessen. Avui Israel ha destruït l'edifici de Gaza Al Jala, que allotjava les agències de premsa The Associated Press i Al Jazeera. Allà, s'havia infiltrat Hamàs per amagar "béns militars". L'atac aeri s'ha produït després d'una alerta rebuda per l'amo de l'edifici, Abu Husam, que ha permès el seu desallotjament.  

Hamàs amagava "béns militars"

Minuts després de l'atac, l'exèrcit israelià ha confirmat la responsabilitat en la destrucció d'Al Jala. La raó, defensa, és que la torre albergava "béns militars" utilitzats pel moviment islamista Hamàs

Així doncs, Israel acusa Hamàs d'"amagar-se darrere" de les oficines dels mitjans de premsa a la torre  i "utilitzar els seus inquilins com a escuts humans".

"El grup terrorista Hamàs situa intencionalment els seus actius militars en els cors de la població civil a la Franja de Gaza", ha afegit l'exèrcit en un comunicat recollit per The Times of Israel. 

Una teoria que també defensa la portaveu de l'ambaixada d'Israel a Espanya, Noa Hakim. "Utilitzar civils i la premsa com a escut humà és un crim de guerra de Hamàs", ha tuitat. 

Noa Hakim embajadora israel

@NoaHakim

 

 

L'AP demanarà explicacions als israelians

L'agència AP, ha demanat "explicacions" al govern israelià i s'ha posat en contacte amb el departament d'Estat nord-americà per tal d'obtenir més informació. El seu president, Gary Pruitt, s'ha declarat "commocionat i horroritzat" per l'atac atès que "sabien des de fa molt temps on era la nostra oficina i sabien que hi havia periodistes allà", ha explicat 

"És un fet absolutament pertorbador. Hem evitat per molt poc una pèrdua de vides terrorífica. Una dotzena de periodistes d'AP i periodistes autònoms estaven dins de l'edifici i afortunadament vam poder evacuar a temps", ha relatat. "El món ara sabrà menys del que està passant a Gaza a causa del que ha esdevingut avui", ha reblat.
 

Des d'Al Jazeera també han condemnat els fets, i han titllat l'atac "un clar acte per impedir als periodistes desenvolupar la seva sagrada tasca d'informar el món". Tot i això, han assegurat que seguiran "totes les vies disponibles perquè el Govern israelià es responsabilitzi de les seves accions".

EUA va demanar garantir la seguretat dels periodistes

Pel que fa als EUA, després que el president Joe Biden subratllés la setmana passada el dret d'Israel a defensar-se, la secretària de premsa de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha aclarit que havien "expressat de forma directa als israelians que garantir la seguretat dels periodistes i dels mitjans independents és una responsabilitat primordial". 

No obstant això, l'única congressista nord-americana d'origen palestí, Rashida Tlaib, ha denunciat que Israel "està atacant les fonts dels mitjans de comunicació perquè el món no pugui veure els crims de guerra d'Israel, liderat per l'apartheid en líder, [Benjamin] Netanyahu". "És perquè el món no pugui veure com són massacrats els palestins", ha inistit.

Un periodista d'Al Jazeera, Safwat Al Kahlut, ha relatat des de Gaza com "tot ha desaparegut en dos segons". "Porto 11 anys treballant aquí. He cobert molts esdeveniments des d'aquest edifici. He viscut experiències personals i professionals, però ara tot s'ha esvaït en tot just dos segons". "Tot i la tristesa, cap dels meus companys ha parat ni un segon. Tots estaven buscant una alternativa", ha assegurat.

Els llançaments continuen

Mentrestant, continuen també els llançaments des de Gaza. Avui un míssil ha impactat al veïnat israelià de Ramat Gan. 

 

 

 

Imatge principal, les oficines de mitjans d'informació internacionals a Gaza en el moment en el qual són destruïdes pel míssil israelià / Europa Press