Des de fa dies, els esforços polítics del govern d'Israel, liderat pel primer ministre, Benjamin Netanyahu, s'han centrat a buscar un acord per alliberar bona part dels ostatges retinguts per Hamàs a Gaza. El dimarts a la nit, després d'hores de reunions entre Netanyahu i els membres del gabinet de guerra i el govern, s'ha tancat un acord per a l'alliberament de 50 ostatges i un alto el foc de quatre dies. L'acord, que s'ha forjat entre Israel i Hamàs, però també amb la mediació de països com els Estats Units, Qatar o Turquia, estableix un alto el foc de quatre dies que ha de permetre l'extracció dels ostatges i també podria servir per fer arribar més ajuda humanitària a Gaza. Entre els ostatges que s'alliberaran, hi ha 30 nens i 20 dones, vuit de les quals són mares. Els milicians de Hamàs van capturar aproximadament 250 ostatges durant el seu atac contra Israel del dia 7 d'octubre. L'acord també inclou que l'alto el foc es pugui allargar dos dies més a canvi de l'alliberament de 20 ostatges més. Des del grup terrorista, afirmen que ells tenen 200 ostatges israelians, i que una cinquantena més estarien en mans d'altres grups armats que operen a la Franja de Gaza i que també van participar en l'atac. Tot i l'oficialitat d'aquest acord, encara no s'han facilitat més detalls sobre com ni quan s'alliberaran aquests ostatges.

El dimarts el govern d'Israel, liderat per Benjamin Netanyahu, ja estudiava una proposta d'acord, que durant la tarda es va sotmetre a valoració i aprovació dels diferents òrgans polítics que regeixen el país. Des de l'inici de la guerra es va formar un gabinet de guerra, integrat pel mateix Netanyahu, el ministre de Defensa, i altres càrrecs polítics, com el cap de l'oposició, que ha tingut un paper vital en l'aprovació d'aquest pacte. Durant la tarda del dimarts, es van celebrar tres reunions vitals per a l'aprovació de l'acord. En primer lloc, es va reunir el gabinet de guerra; seguidament, va ser el torn del gabinet de seguretat i, per últim, el govern israelià, liderat per Netanyahu i en presència de tot l'executiu —format per 38 ministres—, van discutir la proposta. Finalment, s'ha aprovat aquest acord que permet l'alliberament dels 50 ostatges i l'alto el foc de quatre dies. Segons The Guardian, el pacte també inclou l'alliberament de 150 presoners palestins. 

Des del dimarts al matí, els rumors sobre aquest acord s'havien estès, però fins passades les 22 hores no s'ha oficialitzat. El cap de l'ala política de Hamàs, Ismail Haniyeh, ja havia afirmat aquest dimarts que eren a prop d'aconseguir un acord de treva amb Israel, després de mes i mig d'una guerra que ha deixat més de 14.500 morts, la immensa majoria d'ells a Gaza. "El moviment (Hamàs) ha lliurat la seva resposta als germans de Qatar i als mediadors, i estem a prop d'assolir un acord de treva", ha dit Haniyeh. Per altra banda, el mateix president dels Estats Units, Joe Biden, havia confirmat que eren "molt i molt a prop" de l'acord, però tampoc gosava confirmar l'existència d'aquest pacte. Cal destacar que, en gran manera, l'acord entre les dues parts en conflicte s'ha pogut concretar gràcies a la intervenció, com a mediadors, de països com els Estats Units, Qatar o Turquia.

Israel va declarar la guerra a Hamàs el 7 d'octubre, després d'un atac del grup islamista que va incloure el llançament de coets i la infiltració d'uns 3.000 milicians, que van massacrar unes 1.200 persones i en van segrestar més de 240 a llogarets israelians propers a la Franja de Gaza. Les forces aèries, navals i terrestres d'Israel han contraatacat des de llavors sobre l'enclavament palestí, on ja sumen més de 13.300 morts, la majoria nens i dones, així com més de 6.500 desapareguts, que podrien estar sota la runa, per la qual cosa la xifra de víctimes mortals podria ser encara més alta.