L'aigua a Gaza és escassa. Però els palestins no només tenen aquest problema. La Franja de Gaza té un problema important al davant i és la propagació de malalties degut als bombardejos aeris d'Israel que han pertorbat i malmès el sistema sanitari, l'accés a l'aigua potable i provocant que la gent s'aplegui als refugis, segons ha advertit aquest dimecres l'Organització Mundial de la Salut.

"A mesura que les morts i els ferits a Gaza continuen augmentant per culpa de la intensificació de les hostilitats, l'intens amuntegament i els sistemes de salut, aigua i sanejament malmesos plantegen un perill afegit: la ràpida propagació de malalties infeccioses", segons ha dit l'OMS. "Ja estan sorgint unes tendències preocupants". En aquest sentit, destaca que la falta de combustible a l'enclavament densament poblat havia provocat el tancament de plantes dessalinitzadores, un fet que augmentava el risc que es propaguin infeccions bacterianes, com la diarrea. 

L'OMS ha dit que des de finals d'octubre s'havien notificat més de 33.551 casos de diarrea, el gruix més important dels casos es concentra en menors de cinc anys. En aquest sentit, ha destacat que el nombre de nens afectats hauria suposat un augment significatiu en comparació amb una mitjana de 2.000 casos mensuals en aquest grup d'edat durant 2021 i 2022.

La falta de combustible també ha interromput la recol·lecció de brosses i femta, i segons l'OMS, això ha creat un "entorn propici per a la proliferació ràpida generalitzada d'insectes i rosegadors que poden portar i transitar malalties". D'aquesta manera, constata que és "gairebé impossible" que els centres de salut hagin pogut tenir mesures bàsiques de prevenció d'infeccions, un fet que ha augmentat el risc d'infecció causada per traumatismes i cirurgies i parts. 

"La interrupció de les activitats rutinàries de vacunació, així com la falta de medicaments per tractar malalties transmissibles, augmenten encara més el risc d'una propagació accelerada de la malaltia", ha advertit. 

Més atacs en camps de refugiats

Els combats a la Franja ja han deixat més de 10.500 morts. En aquest sentit, almenys 19 persones han mort aquest dimecres en un atac aeri israelià contra una casa a prop d'un hospital al camp de refugiats de Jabalia, al nord de Gaza, segons ha dit el Ministeri de l'Interior de Gaza. No hi va haver comentaris ni detalls israelians immediats sobre l'atac reportat, que si es confirma seria el tercer en una setmana contra el camp de refugiats més gran de Gaza.

Per altra banda, els EUA s'han desmarcat definitivament de les paraules del primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, on assegurava que l'estat hebreu podria governar Gaza durant un temps. D'aquesta manera, des dels Estats Units opinen que els palestins haurien de governar Gaza una vegada que Israel posi fi a la seva guerra contra Hamàs. El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha descrit les línies vermelles de Washington i les expectatives per als palestins a la Franja de Gaza. “No hi haurà reocupació de Gaza quan acabi el conflicte. Cap intent de bloquejar o assetjar Gaza. Cap reducció al territori de Gaza”, ha subratllat Blinken en una conferència de premsa a Tòquio.