El viceministre de Salut d'Israel, Yoav Kisch, ha manifestat que les eleccions a Israel, que estan previstes pel pròxim 23 de març, es poden ajornar si els contagis de coronavirus segueixen sent alts, i no ha dubtat a comparar-ho amb el que es va fer durant la Guerra del Yom Kippur del 1973, que també va obligar a endarrerir uns comicis convocats. La decisió no seria però del govern israelià, sinó de la Comissió Electoral i la Knesset, el legislatiu, a petició del ministeri de Salut.

"Una epidèmia rabiüda és com una guerra. El risc de contagi es pot endur vides humanes. I la decisió quedarà en mans de la Comissió Electoral Central, que pot recomanar a la Knesset sortint, per una majoria de 80 membres o més, que s’ajorni la data de les eleccions. Això va ser el que va passar durant la guerra del Yom Kippur. Treballarem intensament amb tot el sistema sanitari i el ministeri de Salut per no estar en aquesta situació", ha indicat.

En una entrevista a una ràdio, el viceministre de Salut s'ha expressat en els mateixos termes. "No sé com es podrien fer eleccions en un context així", ha insistit. Ha donat per fet que la decisió seria d'ajornament si els comicis estiguessin previstos per avui.

Israel ha obert aquest debat malgrat que més de dos milions d'israelians (d'un total de 9) ja han rebut la primera dosi de la vacuna i, fins ara, més de 400.000 han rebut la segona. Israel és el país que més ràpid avança a escala mundial en la vacunació, en base a la població. Tot i això, els contagis segueixen a l'alça, cosa que demostra que l'eficàcia de les vacunes no s'aprecia realment fins que una part molt majoritària de la població ha rebut el medicament.

La primera constatació de les vacunacions fins ara és que, tot i haver fet només la primera vacuna (en el cas de Pfizer), després de 14 dies els contagis dels vacunats disminueixen en un 50%.

La cap del departament de salut pública del Ministeri israelià, Sharon Alroy-Price, ha indicat que aquestes són les primeres dades preliminars i es basen en els resultats de les proves de coronavirus entre els qui van rebre la vacuna i el qui encara no. Fins ara 4.484 persones han estat diagnosticades amb el virus entre els dies 1 i 7 després d'haver estat vacunades, en comparació amb les 3.186 persones diagnosticades dins dels dies 8 a 14 posteriors a la data de la injecció. Però el més significatiu és que entre 15 i 22 dies després de la data de la primera dosi de vacuna, aquesta mateixa xifra s'ha reduït a 353 persones.

El problema és que hi ha encara 7 milions d'israelians sense vacunar.