Irlanda del Nord tindrà per primera vegada més diputats republicans que unionistes després de les eleccions britàniques d'aquest dijous, amb una majoria de membres anti-Brexit. El partit conservador del DUP ha perdut dos escons, inclòs el del seu líder a Westminster, Nigel Dodds, i s'ha quedat amb 8.

El DUP havia donat suport parlamentari al govern conservador de Theresa May i a Boris Johnson durant l'anterior legislatura amb els seus diputats. Ara, el seu líder, ferm defensor del Brexit, ha perdut l'escó de North Belfast a mans del Sinn Féin. La formació republicana, partidària de la reunificació de l'illa, s'ha mantingut amb 7 escons, tot i que també ha caigut amb percentatge de vot.

L'augment republicà ha vingut per la mà de l'SDLP, que ha aconseguit dos escons. La formació, d'ideologia socialdemòcrata i contrària al Brexit, és partidària també de l'acostament a Irlanda, però sempre ha rebutjat la violència de l'IRA. Entre el Sinn Féin i l'SDLP, els republicans i partidaris de la unificació d'Irlanda sumen 9 escons, respecte als 8 del DUP.

També ha obtingut un escó el partit de l'Aliança, que no s'alia amb un bloc o l'altre.

De totes maneres, les eleccions mostren un vot de càstig als dos principals partits nord-irlandesos, el DUP i el Sinn Féin. Tots dos han patit pèrdues arran del bloqueig de l'autogovern i la manca d'acord per governar Stormont.