Bakhmut continua sent escenari de batalla. Ni Rússia ni Ucraïna han subratllat haver acabat els combats a la ciutat destrossada de l'est d'Ucraïna. Movent-se entre blocs d'apartaments, o els que queden encara dempeus, tropes russes i ucraïneses intenten avançar uns metres i aconseguir el control de la ciutat. El testimoni d'un soldat ucraïnès, que recull un reportatge publicat a Infobae, destaca que a la ciutat hi ha mort moltíssima gent. 

Durant mesos, Rússia i Ucraïna han reforçat les posicions a la ciutat i han concentrat els seus esforços per intentar guanyar territori. Malgrat tot, els combats han deixat milers de morts i ferits i la batalla per la ciutat s'ha convertit en la més llarga i sagnant de la guerra. Després de vuit mesos, on Ucraïna no ha cedit territori, els combats se centren en uns quants quilòmetres quadrats a l'oest de la ciutat. 

Kíiv està decidida a aguantar fins que faci falta. L'objectiu d'Ucraïna és esgotar l'enemic abans que arribi el que s'espera que sigui una ofensiva destinada a desallotjar a les forces russes d'una gran franja del territori ocupat. És un esforç per accelerar el seu avenç, Rússia ha començat a destruir blocs sencers d'apartaments utilitzats per Ucraïna com a posicions defensives. La ciutat està arrasada en molts llocs i la majoria dels seus 70.000 habitants d'abans de la guerra han fugit. "Estan volant edificis de nou plantes", destaca el mateix testimoni. 

Wagner controla la lluita a Bakhmut

Les tropes del grup de mercenaris de Wagner són les que han protagonitzat, en gran manera, la batalla per la ciutat. I el seu líder, Ievgenii Prigozhin ha afirmat en repetides ocasions que les seves forces estaven a punt d'aconseguir el control de la ciutat. Prigozhin va difondre personalment vídeos on es veien avanços de Wagner després d'entrar al centre de la ciutat, incloent-ne un on els seus combatents col·locaven una bandera en un monument a l'alliberament de la Segona Guerra Mundial i un altre des del principal edifici administratiu de la ciutat el mes passat. Des que es va difondre el vídeo de l'edifici administratiu a principis d'aquest mes, les forces russes han avançat menys d'un quilòmetre i mig fins al centre de la ciutat. 

Els soldats ucraïnesos que han parlat amb els autors del reportatge se senten culpables per les destrosses de la ciutat, però estan convençuts que reconstruiran la ciutat quan tot plegat acabi. Paral·lelament, els russos creuen que seran ells els que reconstruiran la ciutat, com suposadament estan fent ara amb Mariúpol. El que està clar és que, tant Rússia com Ucraïna han desplegat tropes d'elit en diversos punts de la ciutat per reforçar les operacions terrestres i el reconeixement. 

 

 

Imatge principal: soldat ucraïnès a Bakhmut / Efe