Els rebels hutis del Iemen han llançat aquest dissabte un atac amb deu avions no tripulats contra dues refineries de la petroliera estatal saudita Aramco -la més gran del món- a l'est d'aquest país àrab, on han causat diversos incendis colossals que ja han estat controlats, segons han informat fonts rebels i de Riad.

El portaveu militar hutí, Yahya Sarea, ha informat en un comunicat que les instal·lacions atacades aquest matí s'ubiquen en les àrees saudites d'Abqaiq i Khurais i ha precisat que els impactes dels deu drons han sigut "precisos i directes". En línia amb la seva retòrica habitual, Sarea ha justificat els atacs com una resposta "legítima" a les agressions dels últims cinc anys contra el Iemen, on Riad lidera una coalició militar a favor del Govern iemenita reconegut internacionalment.

L'Aràbia Saudita ja ha anunciat una reducció de la producció de la petroliera en un 50% després de l'atac dels rebels hutis iemenites, encara que ha assegurat que cobrirà la demanda dels seus clients amb inventaris. Ho ha anunciat el nou ministre d'Energia de l'Aràbia Saudita, el príncep Abdulaziz bin Salman, que ha reconegut que Aramco ha aturat la seva producció en uns 5,7 milions de barrils o a prop del 50%.

Conseqüències polítiques

Aquest atac ha suposat una revifada de les tensions entre els Estats Units i l'Iran. El secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, ha acusat aquest mateix dissabte a l'Iran dels atacs contra les dues refineries de petroli saudites i ha assegurat que "no hi ha evidències" que suggereixin que aquesta ofensiva fos llançada des del Iemen. "En mig de les crides per reduir la tensió, l'Iran ha llançat un atac sense precedents contra el subministrament d'energia del món", ha dit Pompeo a Twitter.

Per la seva banda, el Ministeri d'Afers Estrangers iranià ha negat aquest diumenge la implicació del seu país en els atacs de dissabte contra la petroliera i ha denunciat plans dels serveis d'intel·ligència per "destruir la imatge" de l'Iran. El portaveu d'Exteriors, Abas Musaví, ha qualificat en un comunicat les acusacions dels Estats Units sobre la responsabilitat iraniana en els esmentats atacs de "sense sentit".