França ha demanat a la UE que qualifiqui formalment el grup de mercenaris russos Wagner com terroristes, ja que, segons informa el Regne Unit es prepara per fer el mateix. 

En aquest sentit, el parlament francès ha aprovat per unanimitat una resolució no vinculant destinada a fer que els 27 membres de la UE incloguin Wagner a la seva llista oficial d'organitzacions terroristes. 

"On sigui que treballin, els membres de Wagner propaguen la inestabilitat i la violència", ha dit el diputat Benjamin Haddad. "Maten, torturen, massacren i saquegen. Intimiden i manipulen amb gairebé total impunitat". 

Ha dit que no eren simples mercenaris impulsats per unes "ganes de fer diners" sinó que segueixen una estratègia àmplia des de Malí fins a Ucraïna, de donar suport a polítiques agressives del règim del president Vladímir Putin fins a les nostres democràcies". 

Quines implicacions té que sigui catalogat com a grup terrorista?

En aquest context, estar catalogat com a grup terrorista significa que els membres de la UE podrien congelar actius del grup Wagner i els seus membres, fent que empreses i els ciutadans europeus no puguin tractar amb aquest grup. 

Val a dir que al líder de Wagner, Ievgueni Prigozhin, se li van congelar els seus actius a la Unió Europea el 2020 i se'l va col·locar en una llista negra de visats pel desplegament de combatents Wagner a Líbia, devastada per la guerra. 

Grup terrorista: el simbolisme de la decisió 

Catherine Colonna, ministra de Relacions Exteriors de França, ha reconegut que la decisió és més aviat simbòlica perquè no tindria cap "efecte directe" en el grup. Però "no hem de subestimar la importància simbòlica de tal designació, ni l'efecte dissuasiu que podria tenir sobre els estats".

En el cas del Regne Unit, segons destaca el The Times, que fos inclòs en una llista negra convertiria en un delicte penal el fet de pertànyer a Wagner, assistir a reunions o portar el seu logotip en públic. Imposaria sancions financeres al grup i hi hauria implicacions per la capacitat de Wagner de recaptar diners si els fons passen per institucions financeres britàniques. 

I Wagner, què diu?

El grup Wagner ja es va pronunciar el mes de febrer sobre la possibilitat de ser declarat com a grup terrorista. En aquell moment, van exposar que grups terroristes com Al Qaeda o Boko Haram haurien de passar a ser "missions humanitàries". "Ha començat un canvi de paradigma en el món", i insistia que "si s'accepta que Wagner sigui una organització terrorista, Estat Islàmic i Al Qaeda haurien de convertir-se en missions humanitàries: celebrar reunions, convidar a la població, nens i fins i tot el parlament britànic". "Wagner ha lluitat contra Estat Islàmic, Al Qaeda, Boko Haram i altres organitzacions terroristes en diversos llocs i amb gran èxit", va dir. 

 

 

Imatge principal: soldat ucraïnès a Bakhmut / Efe