Ja han passat 11 dies des del moment en que el món es va paralitzar per la mort de la reina Elisabet II d'Anglaterra. Durant aquests dies hem pogut veure nombroses desfilades en el seu honor, cues infinites per visitar el seu fèretre, el nou rei Carles III en situacions incòmodes que mostren el seu mal caràcter, gires per Anglaterra, Escòcia i Irlanda... i avui tot arriba a la seva fi amb el funeral i tots els actes que l'acompanyen.

🔴 Funeral de la reina Elisabet II | DIRECTE
 

Ara bé, la mort de la reina més longeva del Regne Unit ha deixat una imatge d'allò més inèdita, la de la reunió d'una família real (i no pas l'anglesa): per primera vegada, des del seu exili voluntari a Abu Dhabi, el rei emèrit Joan Carles I s'ha retrobat amb la seva dona, Sofia de Grècia. La trobada ha tingut un gust amarg per a l'exmonarca ja que ha vist com el seu fill, el rei Felip VI, i la seva dona l'han esquivat per evitar ser fotografiats junts. La premsa espanyola es fa ressò dels esforços ridículs de la família real espanyola per esquivar-se durant els actes en record a la reina Elisabet II.

"Arribada per separat al palau de Buckingham", diu un dels titulars d'El País que acompanya la imatge principal de la portada. "L'emèrit està empipadíssim i es queixa de què sembla que hagi matat algú", assegura l'entorn de l'emèrit. "Jo no he matat a ningú com perquè es generi aquest protocol perquè no es doni aquesta imatge". Això és el que han afirmat les fonts properes al rei emèrit després que Felip VI hagi pres mesures per evitar una fotografia conjunta a l'abadia de Westminster. El rotatiu també es fixa en les mesures que vol prendre Brussel·les amb Hongria per corrupció: es planteja congelar fons. La Comissió Europea ha proposat aquest diumenge bloquejar 7.500 milions d'euros dels fons europeus a Hongria per les seves contínues violacions dels principis de l'estat de dret al país, sobretot en matèria de lluita contra la corrupció i el frau en contractacions públiques. 

El País
El País

A més de tots els affairs relacionats amb la família real espanyola, les portades d'aquest dilluns també donen protagonisme a la selecció espanyola de bàsquet que aquest diumenge es va proclamar campiona de l'Euobasket en un partit contra França. El gran líder de la final i MVP ha estat Juancho Hernangómez, que ha acabat amb 27 punts. El Mundo també reserva un espai, petit, per a la manifestació d'aquest diumenge a Barcelona pel 25% de castellà a les escoles. Un total de 2.800 persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat en la manifestació convocada per la plataforma Escuela de Todos sota el lema 'Espanyol, llengua vehicular'. 

El Mundo
El Mundo

Imatge gegant de la selecció espanyola a l'ABC, la qual va començar bé la final. Molt atenta a totes les jugades i sabent que França era superior en molts aspectes. També a la portada la manifestació pel castellà a l'escola on es va llegir un manifest final per demanar al govern espanyol que faci complir les sentències que imposen el 25% de castellà a les aules i al Govern de la Generalitat que acabi amb la "política lingüística repressora i intimidatòria".

ABC
ABC

Bàsquet i família real també a La Razón que titula: "Els reis van a la capella ardent per donar el seu últim adeu a Elisabet II". Curiós veure com la fotografia només és de Felip VI i Letícia i no es menciona els esforços per esquivar els reis emèrits. La recepció al palau de Buckingham reuneix els principals caps d'Estat i dignataris estrangers, amb l'excepció destacada del president rus, Vladimir Putin, arran de la crisi per la invasió d'Ucraïna. Tampoc hi ha alts representants de Bielorússia, Iran, Afganistan, Síria, Nicaragua o Veneçuela. No falten però a la cita el president nord-americà, Joe Biden; el líder canadenc, Justin Trudeau; el president francès, Emmanuel Macron; o el president brasiler, Jair Bolsonaro.

La Razón
La Razón

El Periódico se suma al carro de la imatge inèdita i comparteix les fotografies per separat dels reis espanyols i els emèrits a Londres. Aquest era el primer acte públic en què coincideixen des que l'emèrit va fugir a Abu Dhabi l'agost del 2020. Prèviament, Felip VI i Leticia havien visitat la capella ardent d'Elisabet II al palau de Westminster per presentar els seus respectes a la monarca i van firmar al llibre de condolences del palau de Lancaster. El diari també recorda que es compleix un any de l'erupció del volcà de La Palma.

El Periódico
El Periódico

La Vanguardia obre la setmana amb bàsquet i amb Londres i els fets que envolten els funerals de la reina Elisabet II, i és que la polèmica no pot evitar infiltrar-se en els actes més solemnes. La capella ardent d'Elisabet II va acumular aquest diumenge fins a 14 hores de cua (ha arribat a Southwark Park) i va afrontar les seves últimes hores d'obertura. Les autoritats britàniques van demanar que no s'apropés més gent a la cua perquè en breu es prendria la decisió del seu tancament definitiu. 

La Vanguardia
La Vanguardia

L'Ara destaca la política internacional i el "càstig inèdit de la UE a Hongria". La decisió de l'executiu europeu dona continuïtat a un procés que va iniciar la mateixa Comissió el passat mes d'abril, quan va notificar formalment a Hongria que havia de fer front a una sèrie de "preocupacions". Per ara, Hongria s'ha compromès a informar l'executiu europeu dels seus avenços i a implementar mesures legislatives abans del 19 de novembre per corregir la situació. Segons la Comissió Europea, les principals inquietuds tenen a veure amb irregularitats en el sistema judicial i la corrupció. La imatge del dia és la capella ardent d'Elisabet II.

Ara
Ara

Finalment, El Punt Avui opta per una fotografia de castellers a la Diada de Santa Tecla, la qual assegura que serveix per escalfar motors de cara a l'imminent concurs de castells. A més, el diari català comparteix una imatge de la dirigent de la CUP, Anna Gabriel, la qual aquest diumenge va participar a l'acte de cloenda de l'Escola d'Estiu de la formació anticapitalista a la Nau Bostik de Barcelona. "Si us puc servir d'alguna cosa després de tant temps de ser fora és per contagiar-vos autoestima al màxim", va assenyalar en el seu parlament, on va assegurar que l'esquerra independentista és necessària per defensar "la vida digna, l'alliberament del país, els drets i la justícia".

El Punt Avui
El Punt Avui