La repressió de la dissidència política a Hong Kong torna a intensificar-se amb una nova ofensiva policial. Les autoritats han emès ordres d’arrest contra 19 activistes prodemocràtics a l’exili, a qui acusen de subversió en virtut de la controvertida llei de seguretat nacional que Pequín va imposar el 2020, després de les massives protestes que van sacsejar l’antiga colònia britànica l’any anterior. Segons la policia, els activistes estan vinculats al Hong Kong Parliament, una organització establerta al Canadà que promou iniciatives com un referèndum no oficial o la formació d’una legislatura alternativa. L’objectiu, denuncien les autoritats en un comunicat, seria aconseguir l’autodeterminació, redactar una nova constitució per a Hong Kong i “enderrocar per mitjans il·legals” els governs tant del territori com de la Xina continental. En aquest context, ja són diverses les figures destacades de l’oposició hongkonguesa que, davant l’amenaça de presó, han optat per fugir a l’estranger, mentre d’altres han estat condemnades a llargues penes de reclusió.
En el mateix comunicat, la policia de Hong Kong ha advertit que la investigació sobre el Hong Kong Parliament continua oberta i ha amenaçat d'ampliar la persecució. “S’oferiran recompenses per identificar més sospitosos si cal”, han assenyalat. Les autoritats han instat els acusats a “tornar a Hong Kong i entregar-se, en lloc de cometre més errors”. Per a 15 dels 19 activistes, s’ha fixat una recompensa de 200.000 dòlars hongkonguesos (uns 25.500 dòlars americans), mentre que els altres quatre ja estaven en cerca i captura amb una fiança que arriba al milió. Entre els nomenats hi ha l'empresari Elmer Yuen, el comentarista Victor Ho i els activistes Johnny Fok i Tony Choi.
Tot i l’amenaça explícita, les recompenses es consideren en gran part simbòliques, ja que van dirigides contra persones que resideixen a l’estranger, en països que difícilment extradiran activistes polítics a Hong Kong o a la Xina. Es tracta de la quarta ocasió en què les autoritats del centre financer ofereixen diners per capturar suposats infractors de la llei de seguretat nacional. Feng Chongyi, professor d’estudis xinesos a la Universitat Tecnològica de Sydney i també inclòs en la llista, ha titllat la mesura de “ridícula”. “Tenen el poder, tenen influència a l’estranger, volen controlar-ho tot, fins i tot fora del país”, ha afirmat al Sydney Morning Herald.
“Sedició”, repressió
“El govern de Hong Kong està aprofundint la repressió a Hong Kong, estenent el seu llarg braç a l’estranger i intentant silenciar les diàspores”, ha denunciat per la seva banda Maya Wang, de Human Rights Watch, en declaracions a l’agència AFP. Segons dades oficials, ja són 34 les persones buscades per delictes vinculats a la llei de seguretat nacional, entre els quals es troben la secessió, la subversió o la complicitat amb potències estrangeres. Les anteriors tandes de recompenses van suscitar fortes crítiques per part de governs occidentals, que Pequín i Hong Kong van qualificar d’“interferències” en els seus afers interns. A més, les autoritats locals han arribat a revocar passaports d’activistes a l’exili emparant-se en aquesta mateixa llei.
Fins a l’1 de juliol, les autoritats de Hong Kong havien arrestat un total de 333 persones per delictes suposadament vinculats a la llei de seguretat nacional, amb 165 d’elles ja condemnades. La repressió no s’atura: aquest mes, la policia ha detingut quatre persones —inclosa una noia de 15 anys— acusades de pertànyer a un grup establert a Taiwan que, segons les autoritats, promovia el derrocament del Partit Comunista Xinès. A més, aquesta mateixa setmana s’ha detingut un jove de 18 anys per haver escrit “paraules sedicioses” a la paret d’un lavabo en un edifici comercial.