Una font del moviment palestí Hamàs al Caire ha afirmat que hi ha una “gran possibilitat” d’arribar a un acord de treva a la Franja de Gaza. Així i tot, persisteixen desacords importants amb Israel, especialment pel que fa a les condicions per posar fi a la guerra i a la retirada de les forces israelianes del territori. Aquestes declaracions arriben després de l’anunci del president dels Estats Units, Donald Trump, segons el qual Israel hauria acceptat una proposta d’alto el foc de 60 dies.
➕ Caos a Gaza: diferents bandes i clans es barallen per l'ajuda humanitària
Segons la font, que ha demanat l’anonimat per la delicadesa de les negociacions, la proposta esmentada per Trump és, en realitat, la mateixa iniciativa presentada per Qatar fa dos dies. “No ofereix res de nou, només impulsa la proposta que ja coneixem”, va assegurar. Tot i això, Hamàs es mostra disposat a acceptar qualsevol proposta que contempli clarament la fi de la guerra.
Trump ha indicat que els mediadors de Qatar i Egipte, als quals ha elogiat pels seus esforços, presentaran a Hamàs aquesta “proposta final”. Fins ara, ni el Caire ni Doha han fet cap comentari oficial al respecte.
Què inclou la proposta?
Segons la premsa nord-americana, la proposta inclouria un cessament dels atacs israelians durant 60 dies a canvi que Hamàs alliberi 10 ostatges vius i entregui els cossos d’altres 15. Durant aquest període, es podrien negociar les condicions per posar fi definitivament al conflicte.
Malgrat això, les diferències entre les dues parts continuen sent profundes. El govern del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, considera que el final de la guerra ha d’implicar l’eliminació de Hamàs com a força política i militar. Per la seva banda, Hamàs exigeix la retirada total de les tropes israelianes com a condició indispensable per a qualsevol acord.
Trump intenta aprofitar l’impuls generat per la recent treva entre Israel i l’Iran per aconseguir també un acord a Gaza que contribueixi a estabilitzar la regió. Tot i això, mentre no es resolguin els punts de fricció fonamentals, la treva continua sent només una possibilitat.
Víctimes i morts a Gaza
El nombre total de persones mortes a la Franja de Gaza des de l’inici de la invasió israeliana, fa ja més de 20 mesos, ha arribat aquest dimecres a 57.012, segons l’últim recompte difós pel Ministeri de Sanitat, controlat per Hamàs. Segons el comunicat, només en les últimes 24 hores els atacs israelians han causat 142 víctimes mortals i prop de 500 ferits. A més, s’hi han afegit 223 cossos recentment identificats, que han estat inclosos en el balanç de morts un cop validats pel comitè judicial responsable de la gestió de persones desaparegudes a la Franja.
Les autoritats palestines alerten que milers de persones podrien continuar atrapades sota la runa, a causa dels constants bombardejos israelians. La manca de maquinària pesant, sumada al fet que molts dels cossos es troben encara en zones de combat actiu, complica enormement la tasca dels equips de rescat.
Pel que fa al total de ferits, Sanitat xifra en 134.592 les persones lesionades des de l’inici de l’ofensiva. Molts d’aquests pacients presenten amputacions i seqüeles greus de per vida, fet que suposa un repte sanitari, logístic i humà de gran magnitud.
Mentrestant, l’accés a ajuda humanitària continua sent molt limitat, i diversos hospitals de Gaza han deixat de funcionar per manca d’electricitat, medicaments i condicions mínimes de seguretat. L’ONU i diverses organitzacions humanitàries internacionals han reiterat les seves crides a un alto el foc immediat i a l’obertura de corredors humanitaris per evitar una catàstrofe encara més gran.