Hamàs ha dit que acatarà un alto el foc si ho ordena el Tribunal Internacional de Justícia (TIJ), que aquest divendres es pronunciarà en el marc de l'acusació de Sud-àfrica contra Israel per genocidi contra els palestins. "En cas que el tribunal de la Haia decideixi un alto el foc, el Moviment de Resistència Islàmica Hamàs es comprometrà a un alto el foc sempre que l'enemic el respecti", ha indicat el grup en un comunicat d'aquest dijous, en el que ha assegurat que es basa en "els principis fonamentals de reciprocitat i dret internacional".

A més, el grup ha assegurat que deixarà en llibertat als més de 100 ostatges que encara té en el seu poder si Israel "allibera els presoners palestins que té detinguts". També exigeix que l'Estat jueu "posi fi al seu bloqueig de 18 anys sobre Gaza i permeti l'entrada de tota l'ajuda (humanitària) necessària per a l'alleujament del poble palestí i la seva reconstrucció". 

La decisió del Tribunal Internacional

El TIJ es reunirà aquest divendres en una sessió pública per anunciar si concedeix les mesures cautelars sol·licitades per Sud-àfrica, que obligarien Israel a un alto el foc immediat a la Franja —tot i que el govern israelià no té intenció de respectar la mesura—. La decisió s'emmarca en el cas iniciat per Sud-àfrica el passat 29 de desembre, en el qual acusa Israel de tenir "intencions genocides" respecte de la població palestina de Gaza amb la seva ofensiva militar. Les audiències sobre les mesures cautelars van tenir lloc els dies 11 i 12 de gener, amb els països exposant els seus arguments sobre la qüestió. Aquest dijous, el govern israelià ha mostrat confiança que el tribunal desestimi les acusacions "espúries i enganyoses" de Sud-àfrica, tot i que Benjamin Netanyahu s'ha reunit amb els ministres de Justícia i d'Afers Estratègics, així com amb el fiscal general i el cap del Consell General de Seguretat, per analitzar les possibles vies d'actuació davant la decisió que es prengui aquest divendres.

A la demanda, Sud-àfrica va sol·licitar al TIJ que indiqués mesures per "protegir contra danys majors, greus i irreparables els drets del poble palestí en virtut de la Convenció sobre el Genocidi". També va acusar Israel de tenir un "patró genocida" a les polítiques sobre els palestins i va denunciar assassinats en massa, desplaçament forçat i llenguatge de deshumanització. Per la seva banda, Israel va rebutjar les acusacions, va justificar la seva guerra a Gaza com el seu "dret inherent a defensar els seus ciutadans" de Hamàs, va advertir que les mesures cautelars impediran el rescat dels ostatges i va culpar Sud-àfrica de presentar una "imatge fàctica i jurídica profundament distorsionada" al tribunal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!