El govern d'Haití ha declarat l'estat d'emergència i un toc de queda nocturn en un intent de recuperar el control dels carrers després d'una explosió de violència durant el cap de setmana en què membres de diferents bandes armades van entrar en les presons més grans del país i milers de presoners han aconseguit escapar. 

L'estat d'emergència de 72 hores va entrar en vigor de manera immediata quan el govern va dir que es proposaria trobar els assassins, segrestadors i altres criminals violents que creia que havien escapat. "Es va ordenar a la policia que posés tots els mitjans legals a disposició per fer complir el toc de queda i detenir tots els infractors", ha dit en un comunicat el ministre de finances, Patrick Boivert, que actua com a primer ministre en funcions. 

On és el primer ministre d'Haití?

El decret ha posat fi a un cap de setmana mortal que ha marcat un nou punt baix a l'espiral descendent de violència a Haití. Tot va començar dijous quan les bandes van intensificar els atacs coordinats a Port-au-Prince mentre l'assetjat primer ministre Ariel Henry és a l'estranger intentant salvar el suport a una força de seguretat recolzada per l'ONU per estabilitzar el país.

Jimmy Chérizier, un expolicia d'elit conegut com a Barbecue que ara dirigeix una federació de bandes, es va atribuir la responsabilitat de l'augment dels atacs. Va dir que l'objectiu era capturar el cap de policia i els ministres del govern d'Haití i impedir el retorn de Henry.

Més de 4.000 presos s'han escapat

Des de dijous han mort almenys nou persones, quatre, agents de policia. Els objectius inclouen comissaries de policia, l'aeroport internacional del país i fins i tot l'estadi nacional de futbol, on un empleat va ser retingut com a ostatge durant hores. Però el setge de la Penitenciària Nacional dissabte a la nit va ser un xoc, fins i tot per als haitians acostumats a viure sota la constant amenaça de la violència.

Gairebé tots els aproximadament 4.000 reclusos van fugir durant la fugida, deixant les instal·lacions normalment superpoblades buides diumenge, sense guàrdies a la vista i amb sandàlies de plàstic, roba i mobles escampats pel pati de ciment. A l'entrada de la presó hi havia tres cadàvers amb ferides de bala. També va ser envaïda una segona presó de Port-au-Prince que albergava uns 1.400 reclusos.

En un altre barri, els cadàvers ensangonats de dos homes amb les mans lligades a l'esquena jeien de cap per avall, mentre els residents passaven per barricades col·locades amb pneumàtics en flames.

No estava clar quants reclusos estaven fugint, però Arnel Remy, un advocat de drets humans amb una organització sense ànim de lucre que treballa dins de la Penitenciària Nacional, ha dit a X que menys de 100 dels gairebé 4.000 reclusos estaven empresonats.

La Policia Nacional d'Haití té aproximadament 9.000 agents per oferir seguretat a més d'11 milions de persones, segons l'ONU. Habitualment es veuen aclaparats i superats en armes per les colles, que s'estima que controlen fins al 80% de Port-au-Prince.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!