ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Les sancions de la comunitat internacional a Rússia per la seva invasió a Ucraïna comencen a passar factura, en especials als oligarques, molts dels quals estan afectats directament per aquestes. Els Estats Units (EUA) i la Unió Europea (UE) han inclòs en la seva llista de sancions grans magnats russos, alguns dels quals estan notant les conseqüències econòmiques de les accions militars de Vladímir Putin. Entre els més afectats està Roman Abramóvitx, propietari del club de futbol Chelsea. L'empresari ha començat a posar a la venda algunes de les seves propietats per esmorteir el cop de les sancions, entre les quals està el mateix club anglès. 

El passat 26 de febrer, dos dies després de l'inici de la invasió russa i sota l'amenaça del govern britànic de congelar els actius dels oligarques russos com a represàlia per l'atac de Putin a Ucraïna, el magnat va fer una passa al costat en la direcció del club. En aquell moment va deixar l'administració del Chelsea, justificant aquest moviment com una manera de protegir els interessos del club. "He pres decisions amb l'interès del club al cor. Segueixo compromès amb aquests valors. És per això que avui estic donant als fideïcomissaris de la Fundació benèfica del Chelsea l'administració i la cura del Chelsea", va assegurar en un comunicat. És a dir, seguia sent el propietari, però lluny de la direcció del club.

ChelseaCAT

Aquest dimecres a la tarda, el mateix Abramóvitx ha anunciat que ha pres la decisió de vendre el club anglès. El multimilionari suís Hansjörg Wyss ha assegurat que "tres persones més i jo hem rebut una oferta aquest dimarts per comprar (el Chelsea)". El multimilionari suís ha explicat a un diari de Suïssa que "avui dia, no sabem el preu de venda exacte", un fet que li ha impedit assegurar: "Abramóvitx actualment està demanant massa". Wyss ha avançat que si acaba adquirint el club, no ho faria sol sinó amb un consorci d'inversors. 

Més propietats en venda 

El Chelsea no seria l'única propietat de la qual planeja desfer-se Abramóvitx. Segons el polític laborista Chris Bryant, l'oligarca rus està planejant vendre's immobles per sortir del pas. En un discurs al Parlament britànic va afirmar "està aterroritzat pel fet de ser sancionat, de manera que vendrà la seva mansió demà i un altre pis també". La teoria sobre la por que està sentint el magnat rus és compartida per Wyss, qui ha remarcat: "Com tots els altres oligarques, està en pànic". Segons el The Time, Abramóvitx hauria posat a la venda la seva missió londinenca valorada en 180 milions d'euros i un àtic a Chelsea de 26 milions d'euros. 

Els oligarques contra Putin

Les sancions contra Rússia estan afectant les grans fortunes russes, algunes de les quals s'han manifestat en contra de la guerra a Ucraïna. Oligarques russos amb els seus noms i cognoms han acabat a les llistes negres de molts estats després de l'atac de Putin al territori ucraïnès. Alguns d'ells, per això o malgrat això, han decidit retreure al seu president l'ofensiva militar que ha orquestrat. 

Entre els més destacats està Alexei Mordashov, l'home més ric de Rússia que ha acabat aquest passat dilluns a la llista d'oligarques russos sancionats per la UE. "No tinc res a veure amb les tensions geopolítiques actuals, no entenc per què ens sancionen", ha lamentat. Mordashov també ha declarat: "És terrible que ucraïnesos i russos morin, que la gent pateixi dificultats i l'economia estigui col·lapsant. Hem de fer tot allò necessari per trobar una sortida a aquest conflicte en un futur pròxim i aturar el bany de sang per ajudar la gent afectada a refer les seves vides".