ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Les accions de Rússia a Ucraïna estan tenint les seves conseqüències, sobretot a través de sancions que s'estan imposant al país i la seva gent. Les sancions de la comunitat internacional no només estan afectant el govern i l'Estat rus, sinó a ciutadans individuals i no ens referim al poble rus que es troba amb menys serveis i un augment de la inflació, sinó als oligarques russos que amb nom i cognoms han estat assenyalats com a objectius de la resposta internacional contra Rússia. La Unió Europea o els Estats Units (EUA) són algunes de les potències que han inclòs sancions directament a oligarques russos com Oleg Tinkov, Mijaíl Fridman o Alexei Mordashov, els quals han mostrat el seu rebuig a la guerra i a les sancions. 

Mordashov és l'empresari més ric de Rússia, posseeix un terç de l'operador turístic més gran d'Europa i té altres negocis en el sector bancari. Es troba en la llista de les 50 persones més riques del món de Forbes i, des del dilluns a la nit, també està a la llista d'oligarques russos sancionats per la UE. "No tinc res a veure amb les tensions geopolítiques actuals, no entenc per què ens sancionen", ha lamentat. Aquest no ha estat l'única vegada que s'ha pronunciat respecte a la situació d'Ucraïna: "És terrible que ucraïnesos i russos morin, que la gent pateixi dificultats i l'economia estigui col·lapsant. Hem de fer tot el necessari per trobar una sortida a aquest conflicte en un futur pròxim i aturar el bany de sang per ajudar la gent afectada a refer les seves vides". 

Amb una fortuna menor, però més ferm en la seva condemna de la invasió russa hi ha Mijaíl Fridman, el propietari de la coneguda cadena de supermercats DIA i del banc AlfaBank. També està inclòs en la llista de sancionats de la UE i va néixer a la zona occidental de la República Socialista Soviètica d'Ucraïna. "Estic profundament lligat als pobles ucraïnès i rus, i considero el conflicte actual una tragèdia per a tots dos", va afirmar en una carta enviada als seus treballadors, segons informa El País

Primeres víctimes

Amb una fortuna menor, però més ferm en la seva condemna de la invasió russa hi ha Oleg Tinkov, un banquer que va començar amassant la seva fortuna amb una companyia de cervesa. Tinkov és conegut per crear el banc Tinkoff, una empresa d'èxit en el sector tecnològic rus que amb les sancions se n'ha anat per l'aigüera. Segons publica Forbes, en menys d'un mes ha perdut més de 5.000 milions de dòlars, fet que el va conduir el passat dimarts a perdre la condició de multimilionari. Per això o malgrat això, ha estat molt dur amb el govern a les seves xarxes socials. "Gent innocent mor a Ucraïna en aquests moments, cada dia. Això és inacceptable! No té sentit! El Govern hauria de gastar els diners a tractar mèdicament la gent, a investigar com vèncer el càncer, i no a la guerra. Nosaltres estem contra la guerra!", ha publicat. 

Tinkov no ha estat l'única fortuna russa que s'ha enfonsat per les sancions de la comunitat internacional. Tot i que fa poc dies que són vigents, la seva duresa està actuant ràpidament. És el cas d'un dels oligarques russos més coneguts a occident: Roman Abramóvitx, qui s'està veient obligat a vendre mansions, pisos, accions i fins i tot, el Chelsea.