A l’Argentina, el preu de les empanades s’ha convertit en un debat nacional sobre la inflació i el poder adquisitiu, un símbol de l’impacte que la recessió econòmica està impactant a la vida quotidiana dels ciutadans. Tot va començar quan el conegut actor Ricardo Darín, que actualment és notícia per protagonitzar l’èxit mundial El Eternauta (Netflix), va participar en el programa televisiu de Mirtha Legrand, un programa de gran repercussió mediàtica, per promocionar la sèrie i al costat d’altres companys de repartiment. Durant la conversa sobre la vida a l'Argentina, Darín va comentar. “Una dotzena d'empanades val 48.000 pesos! 48.000 pesos!”, la qual cosa equival aproximadament a 37-43 dòlars o euros al canvi actual. Un comentari que no va caure gens bé al govern de Javier Milei, ni tampoc les crítiques que va fer l’actor sobre una mesura que s’ha implementat per incentivar que els argentins treguin “els dòlars del matalàs”.

Però cal anar a l’origen i reproduir la conversa que ho va encendre tot.

- Com veus l'Argentina Ricardito? 
- Fantàstica, la veig molt bé, ara que s’estan traient els dòlars dels matalassos…el tema són els matalassos, estan una mica arnats, però la veritat és que no entenc res. Em crida una mica l'atenció això de treure els dòlars del matalàs…de qui estan parlant? No sé.., una dotzena d'empanades val 48.000 pesos. ¡48.000 pesos una dotzena d'empanades!… Però no entenc molt bé, hi ha alguna cosa que no m'acaba de tancar. Hi ha molta gent que ho està passant molt malament.
-Vas votar en les eleccions?
- Si és clar, vaig votar, malgrat que va tenir baixa participació, vaig votar
- I a qui vas votar si es pot saber?
- No m'interessa dir-te a qui vaig votar…
- És una pregunta indiscreta?
- Sí, però tu sempre has estat indiscreta i no canviaràs ara.

Del matalàs a les empanades

Darín va començar tirant d’ironia per criticar un decret del govern de Javier Milei per relaxar els controls sobre els diners en efectiu, especialment en dòlars, buscant que els argentins aflorin els diners que el govern creu que molts ciutadans guarden fora del sistema bancari, el que popularment es coneix com “guardar els diners sota el matalàs”. Darín, amb la seva ironia, qüestionava la representativitat d’aquesta mesura davant la crua realitat econòmica a la qual s'enfronten molts argentins que “ho estan passant molt malament”, i que va voler il·lustrar amb l’exemple del preu de les empanades, un dels plats més típics i econòmics de la gastronomia argentina.

Milei reacciona a les xarxes socials

Les paraules de Ricardo Darín van originar ràpidament una onada de reaccions a favor i en contra al carrer, a les xarxes socials i entre funcionaris i membres del govern. El president Javier Milei va optar per no fer declaracions públiques fins al moment, però ha pres part en la polèmica publicant mems i burles en les xarxes socials que tenen l’actor en el punt de mira. El president argentí ha compartit imatges en els seus comptes oficials, com un muntatge de Darín obrint un estoig i mostrant una empanada d’or al costat d’una foto de l’actor, una altra imatge de Darín caracteritzat de l’eternauta amb una muntanya d’empanades daurades al darrere i altres històries que intenten ridiculitzar l’actor. El president també ha donat like i ha republicat les opinions dels usuaris que critiquen l’actor i qüestionen la seva capacitat per opinar sobre economia.

El ministre d’Economia li diu “Ricardito” i el titlla d’estúpid

Qui sí que ha baixat a l'arena és el ministre d’Economia, Luis Caputo, que va respondre de manera crítica les paraules de l’actor, assegurant que les empanades no costen tant i qualificant el comentari de l’actor com “una estupidesa”. "Terrible això de Darín. Una sorpresa. És un tipus que aprecio. I perdó per la sinceritat, però em va fer vergonyeta aliena. Es va voler fer el nacional i popular i va dir una estupidesa que encara ho estan gastant en les xarxes", va afirmar Caputo, que inclús va utilitzar el diminutiu “Ricardito” per referir-se a Darín. "Queda't tranquil, Ricardito, que la gent menja empanades riques per 16.000. M'alegro que ell pugui menjar les més cares. Però dir que les empanades valen això... no".

“Callar no està bé, estem en democràcia”

L’actor va tornar a fer declaracions per criticar el que considera com una falta de respecte que un funcionari públic li anomenés “Ricardito” i va demanar al govern que “cuidés les formes”. L’actor insisteix que respecta al govern i als seguidors a les xarxes que no opinen com ell, però lamenta que “és una demostració que hi ha tanta gent carregada, i que bolca tot el seu odi i tota la seva bronca..t'acusen de coses que no soc…”, però, així i tot, creu que no cal tenir por “a dir el que penses, sense ofendre ningú, sense insultar perquè si comences a quedar-te callat no està bé, perquè estem en democràcia”. Darín va admetre que “potser ha estat una ximpleria posar un número”, però assegura que la seva intenció era exemplificar l’alt cost de la vida, no només parlar d’un producte en particular, i que la gent ho entén perquè “els preus estan elevats i la gent ho sap. Cadascun interpreta el que vol. Si mires bé, s’entén clarament al que em refereixo. Per descomptat que hi ha tota mena d’empanades, més barates, més cares, depèn del barri que et toqui, però en realitat crec que queda clar del que estem parlant. Això no té res a veure amb parlar malament del govern o del senyor Caputo, que em va tractar de Ricardito i és força despectiu per un funcionari públic votat en democràcia, hauria de ser una mica més educat…no sé per què em tracta d’estúpid”.

La polèmica ha arribat a totes les esferes del país, i fins i tot els locals d'empanades han utilitzat les paraules de l'actor per publicitar-se. El sindicat d'actors també ha sortit en defensa de Ricardo Darín amb un duríssim comunicat en el qual ha criticat "el modus de governar" que suposa "la falta de respecte, l'agressió explícita, basta i sorneguera" que, "una vegada més s'acarnissa amb un membre de la nostra comunitat, pel només fet d'expressar-se lliurement. La intenció sembla ser generar por, produir autocensura per a sotmetre'ns al silenci", i denuncia que aquest no és un "fet aïllat" i que la intenció és "generar por, produir autocensura per sotmetre'ns al silenci".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!