Els tripulants de la Flotilla de la Llibertat segueixen a terra ferma a l'illa de Malta a l'espera de poder partir cap a Gaza, després que la nau amb la qual havien de viatjar fos atacada el divendres passat per drons en aigües internacionals. El Conscience (nom del vaixell), segueix a alta mar amb les 16 persones (12 tripulants i quatre participants a bord) que van ser atacades a bord, mentre la Coalició de la Flotilla de la Llibertat està negociant amb les autoritats malteses l'arribada del vaixell al port. Segons denuncia la coalició, ni tan sols, portar menjar i beguda per a les persones que estan a bord. Mentrestant, la resta de l'expedició (76 persones en total, de 21 països diferents), esperen a pujar al vaixell, on coincidiran dos catalans amb l'activista sueca Greta Thunberg

Durant aquests dies, després de l'atac, els activistes han conviscut a Malta i han deixat una fotografia on apareix Thunberg amb altres activistes i la bandera de Colòmbia i l'estelada. La imatge l'ha publicat el president colombià, Gustavo Petro, al seu perfil d'X: "Aquí hi ha les colombianes amb Greta Thunberg i integrants d'algunes altres delegacions de la Coalició Flotilla Llibertat, atacada a Malta. Gràcies per la seva solidaritat amb el poble palestí i el rebuig total a l'acció armada contra la solidaritat de la humanitat", ha dit.

Atac amb drons

L'atac amb drons que va patir, divendres passat, la Flotilla de la Llibertat, quan navegava en aigües internacionals davant les costes de Malta, va frustrar la sortida cap a Gaza. Aquest atac, que gairebé enganxa a dos catalans, va causar un incendi a la nau i "una important esquerda" al casc, segons va denunciar la Coalició de la Flotilla de la Llibertat. 

En el moment de l'atac hi havia a bord 16 persones, 12 tripulants i 4 passatgers -civils-. L'atac ha tingut lloc hores abans que una trentena d'activistes internacionals, entre els quals hi ha dos catalans i Greta Thunberg, es disposessin a pujar-hi per embarcar-se rumb a Gaza, on volien portar ajuda humanitària. Segons va explicar en un vídeo a través de les xarxes socials, Ariadna Masmitjà, una de les activistes catalanes, una "guerra burocràtica" els havia impedit sortir abans i tenien previst fer-ho el dissabte al matí, just després de l'atac. 

Negociacions amb el govern de Malta

En declaracions a La Marea, l'activista Eduard Lucas ha detallat que la Comissió està en negociacions amb el govern de Malta perquè permeti al vaixell entrar a port. "En virtut del Dret Marítim Internacional i els convenis internacionals, Malta està obligada a actuar i garantir la seguretat d'un vaixell civil en perill a les seves proximitats", han emfatitzat des de la Flotilla. En un comunicat, el col·lectiu Juristes per Palestina assenyala que “aquest acte de violència, presumptament d'Israel, constitueix una violació flagrant del Dret Internacional, en particular del Dret dels drets humans, el Dret del Mar i el Dret Internacional Humanitari”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!