La Gran Mesquita de París ha presentat aquest dimarts una denúncia contra l'escriptor francès Michel Houellebecq per "incitació a l'odi contra els musulmans". La denúncia de la mesquita més antiga en territori francès ha tingut lloc després d'una entrevista publicada per la revista Front Populaire on l'exitós i reconegut literat va assegurar que "quan territoris sencers estiguin sota control islàmic" hi haurà "Bataclans, però al revés", en referència a l'atemptat jihadista que va tenir lloc en aquesta sala d'oci de París el 2015. 

"La gent s'arma. Agafen armes, prenen lliçons als camps de tir. Quan territoris sencers estiguin sota control islàmic, crec que es produiran actes de resistència", va afirmar Houellebecq durant un diàleg amb l'assagista Michel Onfray. "Hi haurà atacs i tiroteigs a les mesquites, als cafès freqüentats per musulmans, en definitiva Bataclans, però al revés. El desig de la població nativa francesa no és, com diuen, que els musulmans s'assimilin, sinó que deixin de robar-los i atacar-los", va dir Houellebecq. "O bé, una altra solució, que marxin", va afegir. Davant d'això, la Gran Mesquita de París ha decidit presentar una denúncia a la Fiscalia de París, segons han comunicat a través de les seves xarxes socials. 

L'autor de la novel·la Sumissió, obra de ficció publicada el gener de 2015 on preveu un dramàtic canvi social amb l'arribada d'un president musulmà a França, també va afirmar en el seu debat que "els francesos de soca-rel el que volen és que els musulmans deixin d'agredir i de robar". Segons la Gran Mesquita de París, aquestes declaracions d'un dels escriptors francesos més coneguts són "inacceptables" i d'"una brutalitat que genera estupor". En aquest sentit, han denunciat que les seves paraules legitimen "com a fet adquirit una oposició essencial entre 'musulmans' i 'francesos de soca-rel', dient que els musulmans mai seran francesos de veritat". Houellebecq, de 65 anys, ha promogut la imatge d'"enfant terrible" tant pel subversiu contingut de les seves obres, com per les seves declaracions considerades "islamòfobes" i "políticament incorrectes".

"La Gran Mesquita de París recorda que, en una societat democràtica, la llei permet la crítica de les religions, i accepta plenament aquest debat, en el qual tothom pot aportar la contradicció", han defensat a través de les xarxes socials. "En el cas present, però, es tracta d'una crida al rebuig i a l'exclusió del component musulmà en el seu conjunt. El debat aquí ja no és possible, i ara el que cal demanar és l'aplicació estricta de la llei", han argumentat. En aquesta línia, han assegurat que ja han presentat una denúncia en considerar que les paraules d'Houellebecq "són una incitació a l'odi contra els musulmans". "En un estat de dret, el recurs del jutge és la forma normal de debatre les violacions de la llei com a ciutadà, i és aquest dret el que exerceix la Gran Mesquita de París", han afegit.