Els governs de Tailàndia i Cambodja han acordat aquest dilluns un alto el foc "immediat i sense condicions", que es farà efectiu aquesta mitjanit. Els líders de tots dos governs han arribat a l'acord després d'una trobada diplomàtica a Kuala Lumpur organitzada pel primer ministre malaisi, Anwar Ibrahim. L'anunci posa fi a l'ofensiva que va esclatar a la frontera entre els dos països el darrer dijous, deixant un balanç de 35 morts i uns 300.000 evacuats a banda i banda de la frontera.
Ibrahim, que a més de primer ministre de Malàisia és el president de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN), ha fet públic l'anunci un cop ha finalitzat la reunió entre els primers ministres de Bangkok i Phnom Penh. Segons el líder malaisi, la trobada s'ha desenvolupat positivament i ambdós bàndols estaven compromesos amb el restabliment de la pau i la seguretat a la zona. "És hora de començar a reconstruir la confiança i la seguretat mútua", ha declarat el primer ministre cambodjà, Hun Manet, en una compareixença posterior a la trobada. El seu homòleg tailandès, Phumtham Wechayachai, s'ha limitat a dir que l'acord s'havia negociat "amb bona fe". Abans de la reunió, el mandatari havia expressat els seus dubtes amb la voluntat de Cambodja d'arribar a un acord.
L'últim capítol d'un llarg historial de tensions
L'episodi de violència va esclatar el darrer dijous i suposa un nou capítol en el llarg historial de tensions frontereres motivades pel control de temples mil·lenaris i altres qüestions territorials que tenen el seu origen en el procés de descolonització. Tanmateix, molts crítics consideren que la veritable qüestió que motiva les tensions és el control d'unes aigües plenes de gas i petroli que es troben a la zona limítrofa dels dos països. Aquesta àrea, coneguda com a "Overlapping Claims Area" —és a dir, àrea de reclamacions superposades— comprèn gairebé 30.000 quilòmetres quadrats del Golf de Tailàndia, i porta en disputa des de 1972. Des de llavors, múltiples capítols de tensions han derivat en enfrontaments esporàdics, fins que el 2013 la intervenció del Tribunal Internacional de Justícia va permetre retornar a la convivència pacífica. Aquest cop ha estat la pressió internacional i l'empitjorament de la situació humanitària el que ha forçat tots dos governs a negociar una solució pacífica. L'acord implica el restabliment de les comunicacions directes entre els primers ministres i els ministres d'Exteriors i de Defensa d'ambdós països, i planteja mecanismes per verificar i donar seguiment a la treva. Per altra banda, aquest dimarts els comandants dels respectius exèrcits celebraran una reunió informal i simbòlica.
Mediació de la Xina i els EUA
L'última escalada de violència va sorgir a partir de la mort d'un soldat cambodjà el maig. Després d'una sèrie de tensions polítiques i provocacions mútues entre tots dos països, la setmana passada es va produir una ruptura pràcticament total de les relacions diplomàtiques després d'uns enfrontaments amb artilleria i bombardejos que van deixar diversos civils morts. Els atacs han continuat fins a la matinada d'aquest dilluns, unes hores abans de l'inici de les negociacions a Kuala Lumpur, en què també han tingut presència diplomàtica els Estats Units i la Xina. Donald Trump va declarar dissabte que s'havia posat en contacte amb els mandataris d'ambdós països, amenaçant-los de no negociar cap acord comercial amb ells si no treballaven per posar fi a les hostilitats. Tant Tailàndia com Cambodja podrien formar part de l'ofensiva aranzelària de Trump a partir de l'1 d'agost.