La cap del govern de Hong Kong, Carrie Lam, ha anunciat la creació "immediata" d'una "plataforma per al diàleg" en la qual l'Estat tractarà amb gent de tots els àmbits socials davant del multitudinari desafiament dels manifestants d'aquest diumenge passat.

En una roda de premsa celebrada avui, la controvertida líder hongkonguesa ha indicat que tant ella com els membres de l'Executiu que dirigeix, estan "compromesos a escoltar el que la gent hagi de dir", i que ho faran "de manera molt sincera i humil". Lam ha assegurat que aquesta iniciativa donarà a les autoritats "una base molt millor per tractar algunes ansietats i diferències en la societat".

Els manifestants porten exigint durant setmanes que Lam dimiteixi. En aquest sentit, segons una enquesta recent, la popularitat de la cap del govern està en el punt més baix registrat entre qualsevol dels líders que Hong Kong ha tingut des del seu retorn a la Xina.

En referència als episodis de violència entre agents antiavalots i manifestants, Lam ha subratllat la seva confiança en el Consell Independent de Reclamacions Policials (CIRP), l'òrgan supervisor policial, perquè investigui les denúncies sobre la presumpta brutalitat de la policia per acabar amb les protestes.

Malgrat que les manifestacions van començar només com protesta davant del projecte de llei d'extradició, s'han convertit en un moviment que reclama una sèrie de demandes al govern local per millorar els mecanismes democràtics de la ciutat i, en definitiva, oposar-se a l'autoritarisme xinès.

Per la seva part, Pequín ha assegurat que darrere de les protestes hi ha una "mà negra", i ha apuntat amb freqüència els Estats Units com a responsable. Sota la fórmula "Un país, dos sistemes", el govern xinès es va comprometre a mantenir l'autonomia de Hong Kong i a respectar una sèrie de llibertats de què no gaudeixen els ciutadans de la Xina continental fins a 2047, després de recuperar la sobirania del territori de mans britàniques el 1997.