La britànica Ghislaine Maxwell, examant i mà dreta del magnat Jeffrey Epstein, passarà la resta de la seva vida a la presó després de ser declarada per un jutjat de Nova York culpable de cinc càrrecs relacionats amb el tràfic sexual de menors d'edat per "oferir-los" a Epstein. Després de sis dies de deliberacions i quan semblava que el jurat s'inclinava a favor de les tesis de la defensa de Maxwell, el jurat l'ha declarat "culpable" de cinc dels sis càrrecs que se li imputaven, el més greu d'ells per tràfic sexual d'una menor entre els anys 2001 i 2004, és a dir, quan la víctima en tenia 14, 15 i 16 anys.

Només per aquest delicte, el jutge podria condemnar-la a 40 anys de presó, però s'hi han de sumar la resta de càrrecs de conspiració, transport i incitació, tots relacionats amb facilitar el tràfic sexual per a Epstein, que es va suïcidar a la presó l'estiu del 2019 abans que pogués ser jutjat per diversos casos repetits d'abús sexual.

Pagar pels delictes d'Epstein


En escoltar el veredicte, Maxwell no es va ni immutar, segons diversos testimonis presents a la sala, i es va mantenir ferma, fent glopets d'una ampolla d'aigua mentre xiuxiuejava alguna cosa a la seva advocada, malgrat que els dies anteriors se l'havia vist fent gestos amb el seu equip de defensa que semblaven traduir un cert optimisme.

L'entorn de Maxwell, que aquesta setmana ha complert 60 anys, ha criticat que se la vulgui fer pagar pels delictes d'Epstein, que ningú no ha posat en dubte durant el procés, i l'ha desvinculat dels episodis d'abusos sexuals comesos a les diferents mansions d'Epstein que ella administrava amb mà de ferro. Un empleat d'una de les mansions va declarar en el judici que Maxwell havia ordenat al personal "no veure ni escoltar ni dir res" del que passava en aquella casa.

Testimonis


Van ser finalment els testimonis de quatre víctimes —"Carolyne", "Jane", "Kate" i Anne—, tres d'elles anònimes i amb noms falsos, les que semblen haver pesat en l'ànim del jurat, ateses les grans coincidències en els testimonis de totes elles.

Descrivien Maxwell com una dona "sofisticada" que es va apropar a les seves víctimes en moments de gran desarrelament familiar i personal i els va prometre ajudar-les en les seves carreres, abans de convèncer-les perquè viatgessin a les mansions d'Epstein, on, una vegada allà, els proposava de participar en el que anomenava "massatges" al magnat. "Als seus ulls [de Maxwell], no eren més que porqueria", van exclamar la fiscal Maurene Comey en el seu últim al·legat davant del jurat. "Qui se les havia de creure?", va dir en relació amb l'aplom amb què Maxwell sempre ha negat els fets.

Trump i el príncep Andreu


La fiscalia ha provat de circumscriure el judici a Maxwell a episodis concrets i reals d'abús sexual, però sobre el procés ha planat sempre l'ombra de nombroses personalitats de qui Epstein sempre es vantava de ser amic, i que en un moment o un altre van passar per les seves mansions. S'ha esmentat en les diferents sessions els expresidents dels Estats Units Donald Trump i Bill Clinton, el fundador de Microsoft Bill Gates, el príncep Andreu d'Anglaterra, l'actor Kevin Spacey i diversos senadors nord-americans, tots ells amics més o menys propers d'Epstein.

Però la fiscalia va desvincular del judici fins i tot Virginia Giuffre, la dona que acusa el príncep Andreu d'haver abusat d'ella quan només tenia 17 anys en una de les cases d'Epstein. El fill de la reina Isabel II va declarar que no coneixia gens aquesta dona, malgrat la famosa fotografia en què se'l veu a ell agafant Giuffre per la cintura amb Maxwell en un segon pla.

Maxwell, que després del suïcidi d'Epstein va fugir i va romandre en parador desconegut durant un any sencer, va ser finalment detinguda en una mansió rural de New Hampshire. Amb tres passaports, el jutge va apreciar risc de fuga i va decretar per a ella presó provisional; ara passarà dècades sense veure la llum del sol.

A la imatge principal, Maxwell i Epstein en una foto d'arxiu