Donald Trump i el seu equip van elaborar un pla per evitar que Joe Biden fos confirmat successor a la presidència dels Estats Units el 6 de gener de 2021. La prova? Una presentació de PowerPoint titulada Frau electoral, Interferència Estrangera i Opcions pel 6 de gener que hauria circulat entre l'equip de l'expresident nord-americà dies abans del cop d'estat fallit. El document, al qual ha tingut accés The Guardian, ha estat lliurat al comitè que investiga els fets per Mark Meadows, qui fou cap de personal de la Casa Blanca durant la legislatura. Segons el rotatiu britànic, la presentació conté diverses opcions d'actuació davant la derrota de Trump als comicis de 2020 que inclouen mentir deliberadament sobre un frau electoral per tal de poder declarar l'emergència nacional i evitar que Biden fos nomenat president.

El pla

El cap de personal de la Casa Blanca tenia coneixement dels plans per aturar la presa de possessió de Biden almenys un dia abans que una multitud de seguidors de Donald Trump assaltessin el Capitoli de Washington per intentar aturar la cerimònia. Segons s'ha fet públic aquest divendres, la teoria de la conspiració Stop the Steal (en anglès 'aturem el robatori') que va encoratjar el cop d'estat fallit hauria estat ideada per la mateixa administració Trump. En el PowerPoint entregat a les autoritats que investiguen els fets, l'equip estratègic de Trump hauria detallat el pla, entre moltes altres opcions, per evitar que Biden agafés el relleu de la presidència. Els documents implicarien els advocats Rudy Giuliani i John Eastman, i el controvertit Steve Bannon, qui és considerat el cervell darrere el 'Tren Trump'. 

Primer, i tal com va fer, Trump impugnaria els resultats de les eleccions en els estats on no va guanyar al·legant un frau electoral totalment fals. Després, diputats i senadors del Congrés "rebrien un brífing sobre una interferència estrangera" en les eleccions per part de la Xina, assegura el Guardian. Aquestes al·legacions totalment "salvatges i sense fonaments" serien suficients com per "declarar una emergència nacional" i la nul·litat de tots els vots electrònics i evitar, al seu torn, que Biden fos declarat guanyador de les eleccions. A efectes pràctics, aquest pla constituiria un cop d'estat encobert basat en informació falsa. Paral·lelament, els documents lliurats per Meadows a la investigació també figurarien plans per enviar persones al Capitoli el 6 de gener. Moltes d'aquestes persones creien, i segueixen creient, que Trump va ser el guanyador legítim de les presidencials. 

Per què va fallar?

Segons el rotatiu britànic, la presentació de PowerPoint també contenia instruccions perquè el llavors vicepresident, Mike Pence, "abusés" el seu paper durant la cerimònia del 6 de gener, un boicot que finalment no va ocórrer. També van fallar els advocats generals de l'Estat, que van ser nomenats pel mateix Trump, perquè van corroborar que efectivament no hi havia cap indici de frau electoral. Així i tot, el mal ja estava fet: milers de persones van creure les mentides de Trump i van assaltar el Capitoli intentant aturar el 'frau', incidents que van resultar amb la mort de cinc persones i, posteriorment, el suïcidi de quatre policies

 

Foto principal: l'expresident dels Estats Units, Donald Trump / Efe