Milers de georgians han bloquejat aquest dilluns la cèntrica avinguda Rustaveli a Tbilissi, la capital de Geòrgia, per protestar contra els debats al Parlament del projecte conegut com a llei d'agents estrangers, promogut pel partit governant Somni Georgià. A la protesta, que ha transcorregut sota el lema de "No a la llei russa", els manifestants han portat banderes de Geòrgia i la Unió Europea.

El diputat opositor Levan Jabeishvili, líder de l'opositor Moviment Nacional Unit, fundat per l'empresonat expresident georgià Mikhaïl Saakaixvili, ha exigit "retirar aquest projecte, igual que va ser retirat el març de l'any passat una proposta similar després de les protestes massives" dels seus detractors. "Hi haurà protestes de nou! Deixin-nos arribar amb calma a les eleccions parlamentàries del 26 d'octubre", ha destacat. Per part seva, l'exdefensora del poble georgià, Ninó Lomdzharia, ha declarat que "el Parlament no aprovarà aquesta llei, el poble de Geòrgia no ho permetrà. No vendrem Geòrgia a Rússia".

Els debats al Comitè Jurídic del Parlament de Geòrgia s'han celebrat al llarg de tota la jornada, sota la presidència del líder de la majoria parlamentària, Mamuka Mdinaradze. "No hi ha arguments que provin que es tracta de la llei russa, que sigui una mala llei", ha asseverat.

Tensions al Parlament georgià

Durant les sessions de dilluns les tensions van desembocar en un atac del diputat opositor Alexandr Elisashvili, del partit Ciutadans, que va colpejar Mdinaradze, i després va ser expulsat de la seu de l'òrgan legislatiu. La setmana passada el primer ministre georgià, Irakli Kobajidze va afirmar durant una reunió del govern que les autoritats "només coneixen el 18% de les fonts i objectius de finançament de les organitzacions no governamentals al país".

"En vista d'això, tornem a presentar el projecte de llei sobre la transparència de la influència estrangera. En una societat democràtica no hi ha alternativa a la transparència. El projecte de llei només preveu la declaració anual de les fonts de finançament per part de les ONG i els mitjans", va afegir.

Geòrgia no vol assemblar-se a Rússia

Kobajidze va assenyalar que el març de l'any passat, quan aquest projecte de llei va ser presentat per primera vegada i va desfermar massives protestes populars que van obligar el govern a rebutjar-lo, "la societat va ser enganyada". "No podran enganyar per segona vegada la societat. La falta de transparència és totalment inadmissible per a nosaltres", va dir.

L'oposició denuncia que aquesta norma legal es podria convertir en un instrument per reprimir la dissidència igual que ho fa Rússia amb una llei similar.

Què diu la polèmica llei?

Aquesta nova llei, que vol tornar-se a intentar aprovar, requeriria que les organitzacions que acceptin fons de l'estranger es registrin com a "agents estrangers". La mesura és vista com una amenaça per a la societat civil i la llibertat dels mitjans de comunicació. El projecte de llei proposat, si s'aprova, requeriria que les organitzacions georgianes, incloses les ONG o mitjans, que reben més del 20% del finançament de l'estranger es registrin com a agents estrangers o enfrontin sancions, sent una llei semblant a les imposades per Putin a Rússia.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!