Un pas endavant. O un pas enrere. El Parlament de Geòrgia ha aprovat aquest dimarts la llei "sobre la transparència de l'activitat d'agents estrangers", malgrat el rebuig expressat per milers de manifestants, diputats de l'oposició i diversos representants de països occidentals. Els seus crítics la comparen amb una norma russa que s'aplica per silenciar la dissidència política. Segons aquesta nova llei, totes les organitzacions no governamentals i mitjans de comunicació que rebin més del 20% del pressupost des d'altres països tenen l'obligació de registrar-se anualment com a agents d'influència estrangera.

El govern ha defensat que no s'estableixen responsabilitats penals al text de la llei, només multes que poden superar els 9.000 euros per a les organitzacions que es neguin a revelar l'origen del seu finançament. Tal com assenyala RTVE, en justifiquen l'aprovació apuntant a la necessitat de combatre els "valors pseudoliberals" i per la suposada manca de transparència d'organitzacions que, segons han afirmat, podrien intentar desestabilitzar les eleccions parlamentàries del pròxim 26 d'octubre.

Enfrontaments dins del parlament georgià

També dins del Parlament s'han produït baralles entre els legisladors del partit del govern i els diputats opositors que exigien que es retirés el projecte de llei. El vicepresident del Parlament, Archil Talakvadz, ha declarat que el partit Somni Georgià, que té majoria absoluta i que ha estat el principal promotor de la llei, donarà suport a "les regulacions que garanteixin la seguretat i el desenvolupament democràtic". D'altra banda, el diputat opositor Guiorgui Botkoveli, del Moviment Unit Nacional, ha acusat de traïció els qui van votar a favor de la llei i ha dit que "han de ser sancionats per Occident".

Encara no està tot perdut, però. L'últim obstacle legal per a la llei és un possible veto per part de la presidenta de Geòrgia, Salome Zourabichvili, que ja ha declarat la intenció d'interposar-lo. Tot i això, les esperances són poques perquè el Parlament el pot anul·lar amb una votació addicional, destaca el portal RTVE.

Protestes al carrer

Fora de l'edifici oficial, centenars de persones s'han concentrat per manifestar-se en contra dels diputats de Somni Georgià, als quals han qualificat d'"esclaus de Rússia" als eslògans que han corejat. Les protestes, que aquest dimarts han arribat al miler d'assistents, estan tenint ressó des de l'abril, recorda el mateix portal. 

Des d'aquest dimarts, s'han registrat 20 detinguts per les forces de seguretat, incloent-hi dos nord-americans i un rus, a les protestes a Tbilissi, la capital georgiana. Si se'ls declara culpables de desacatament o resistència a les autoritats, s'enfronten a multes de fins a 3.000 laris (1.050 euros) o a ser arrestats entre 5 i 15 dies. Diverses agències constaten que el Ministeri de l'Interior ha acusat els manifestants d'intentar obstaculitzar les tasques del Parlament.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!