Els problemes derivats de la guerra de Rússia a Ucraïna no tenen final. L'intent d'imposar un topall als preus del gas rus a Europa implicarà el tall dels subministraments, ha alertat aquest diumenge el conseller delegat de Gazprom, Alexéi Miller, a la televisió pública russa. "Ens orientem als contractes firmats. Una decisió unilateral com aquesta és una violació de les condicions vigents del contracte que implica el cessament dels subministraments", ha afirmat. Miller va recordar que aquest pas de reacció a la imposició de topalls de preu als hidrocarburs russos està previst en un decret presidencial firmat el març passat pel mandatari rus, Vladímir Putin.

Putin fa setmanes que avisa

El mateix cap d'Estat rus ha advertit en diverses ocasions que qualsevol intent de limitar els preus del cru i el gas rus significaria que Rússia no exportaria aquests rubros, i va cridar la UE a no violar les lleis d'oferta i demanda que regeixen el comerç internacional.

Entre les últimes sancions imposades a Rússia per la Unió Europea hi ha la del compromís d'imposar un límit global al preu del petroli rus i els seus derivats, de tal manera que les navilieres europees només podran transportar-lo des de Rússia a tercers països si es ven a un import igual o inferior a l'establert.

El límit al preu del petroli no serà una quantitat fixa, sinó un variable que situï el preu del cru rus per sota del preu global de mercat, reduint així els ingressos que obté Rússia per la venda de combustibles fòssils i que utilitza per finançar la guerra contra Ucraïna. Aquest mecanisme de càstig a Rússia va ser un dels temes tractats per Yellen amb els ministres de l'Eurogrup, amb qui també va discutir sobre la necessitat d'accelerar l'assistència econòmica a Ucraïna.

Pot Europa sobreviure sense el gas rus?

La guerra d'Ucraïna ha provocat diverses crisis. L'energètica és una d'elles i, ara que ve l'hivern i en ple debat sobre la limitació del seu preu, agafa més força. Rússia ha utilitzat des del primer dia les seves exportacions d'energia contra Europa. Moscou ha retallat el subministrament de gas com a contramesura per les sancions occidentals, però la regió ha pogut acumular prou energia a aquest hivern.

Europa té prou energia per sobreviure a l'hivern: què passarà l'any que ve?

Europa s'està desconnectant de la font d'energia més important que tenia, fins ara, només vuit mesos després que Rússia comencés la invasió d'Ucraïna. Ha reduït les importacions de petroli amb l'objectiu de frenar la capacitat de Moscou per finançar la seva guerra, mentre que Rússia ha tancat gasoductes clau.

La participació de Rússia en les importacions de gas natural del bloc va caure del 36% el mes d'octubre a només el 9% en un any, segons mostren les dades de la firma d'investigació Wood Mackenzie que recull la CNN. I les importacions de la UE de petroli han caigut un 33% abans de la prohibició que entrarà en vigor el mes de desembre, segons destaca l'Agència Internacional d'Energia.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, somrient / Efe