El comunicat final de la cimera de líders del G-20 demanarà en nom de tots els membres, menys els EUA, la "ràpida" implementació de l'Acord de París contra el canvi climàtic. Així s'evidencia l'aïllament internacional en aquest assumpte del president dels EUA, Donald Trump. De fet, el text final inclou la frase que tots els membres d'aquest fòrum d'economies industrialitzades i emergents menys EUA "volen implementar ràpidament" l'Acord de París, el primer instrument global per lluitar contra l'escalfament global, firmat a la capital francesa a finals de 2015.

A més, se subratlla en el document consensuat, l'Acord de París és "innegociable", i així es tanca la porta a qualsevol canvi al text, com va proposar Trump en anunciar la sortida dels EUA de l'acord, fet sobre el qual els altres 19 "prenen nota". L'afirmació deixa Trump aïllat en la qüestió climàtica i revela a més que els EUA no han aconseguit cap suport d'altres països en aquesta qüestió, malgrat que s'havia especulat que Washington podria sumar a la seva causa l'Aràbia Saudita, Turquia o, fins i tot, Indonèsia, tots membres del G-20.

A canvi que els EUA admetessin aquesta frase sobre l'Acord de París, els negociadors nord-americans han introduït en la declaració final una frase controvertida sobre l'ús de combustibles fòssils. Hi diu que els EUA ajudaran tercers països a "utilitzar combustibles fòssils", com el carbó i el petroli, "de forma més neta i efectiva". Aquesta menció als combustibles fòssils és polèmica perquè en principi moltes delegacions no volien que apareguessin en la declaració, ja que l'objectiu és reduir-ne dràsticament l'ús perquè són molt contaminants.

Nova cimera a París

No obstant això, la pressió directa del president francès, Emmanuel Macron, ha fet que es matisés aquesta frase afegint-hi "així com altres fonts d'energia renovables i netes". De fet, en acabar la cimera, el president francès ha aprofitat la roda de premsa posterior per anunciar que convocarà una nova cimera mundial sobre el canvi climàtic el proper 12 de desembre, dos anys després de la històrica aprovació de l'Acord de París.

Diferents ONG han aplaudit la decisió de mantenir-se ferms en la lluita contra el canvi climàtic malgrat l'actitud de Trump, com Avaaz, que en un comunicat ha afirmat que el president dels EUA "va venir, va veure i va fracassar" amb el seu "cop d'Estat climàtic". El col·lectiu ecologista Greenpeace, que advoca per eliminar l'ús de combustibles fòssils, ha desplegat avui en un pont d'Hamburg un cartell en el qual s'exigia el "final del carbó" als líders del G-20.

D'aquesta forma se salva l'escull del canvi climàtic en la declaració final i es veu més a prop l'acord global, ja que les diferències sobre el comerç internacional es van resoldre prèviament.