Fum tòxic, rius contaminats, terra malmès, arbres reduïts a cendres i reserves naturals plenes de cràters. La guerra a Ucraïna també té un cost ambiental, que podria catalogar-se ara com incalculable. En aquest sentit, s'han ajuntat ara científics, advocats i buròcrates per intentar que en aquest conflicte també es tingui en compte detalladament quins són els delictes ambientals perquè l'agressor pugui reclamar compensacions. Ara, segons constata el The Guardian, 47.000 milions d'euros. 

Així, el Ministeri de Medi Ambient ha establert una línia directa perquè els ciutadans denunciïn casos d'"ecocidi" rus, que fins al moment sumen 2.303. En l'última instància s'ha notificat que Ucraïna ha hagut d'absorbir i neutralitzar l'impacte de 320.104 artefactes explosius, un terç del país continua sent potencialment perillós i les runes inclouen 230.000 tones de ferralla de 3.000 tancs russos destruïts i altres equips militars. A més, constaten també que 160 reserves naturals estan sota amenaça de destrucció i una gran quantitat de mines al Mar Negre són un perill per a la flora i fauna marines. D'aquesta manera, unes 600 espècies d'animals i 880 espècies de plantes estan en perill d'extinció, un terç de la terra no està cultivada o disponible per a l'agricultura i fins al 40% de la terra que abans era cultivable ha deixat de ser-ho.

 Com s'analitzen les mostres?

Segons Oleksandr Stavniixuk, subcap del departament de metodologia i control ambiental d'Ucraïna, les pèrdues són ara de gairebé 47.000 milions d'euros, però podrien anar a més. Ara bé, tal com assenyala també el mateix diari britànic, aquesta destrossa ambiental pot convertir-se en una bona propaganda efectiva. En un moment de sensibilitat climàtica com l'actual, el govern de Kíiv sap que pot guanyar-se cors posant èmfasi en el fet que és una democràcia conscient del medi ambient. A banda d'això, també té com a objectiu aprofitar la investigació científica i la tecnologia de la informació per donar un valor més alt a la natura del que la majoria de nacions ha donat fins ara. 

Malgrat que la xifra de destrosses mediambientals podria pujar, aquest segurament és el recompte més alt i precís que s'ha fet en temps de guerra respecte a una superfície o país que experimenta combats i dures batalles. 

El diari britànic detalla que el procés és simple, però no sempre fàcil. Per exemple, agafar mostres d'un cràter. Les persones que s'hi dediquen, baixen fins al centre, alguns de més de 3 metres de profunditat i n'agafen mostres. Aquestes mostres, i en general, totes les mostres que recullen de diferents indrets i zones, s'envien a un laboratori on s'analitzen a la recerca de productes químics tòxics, com el fòsfor blanc. Això és necessari per decidir com es pot rehabilitar la terra i aconsellar o no a la població que se'n mantingui allunyada. 

Algunes àrees estaven carbonitzades, mentre que altres semblaven paisatges de la Lluna. Entre la destrucció ambiental més impactant hi va haver a les muntanyes sagrades, prop de la ciutat de Sviatogorsk, a la regió de Donetsk. Els investigadors destaquen que els danys que han sofert en aquest parc nacional són irreversibles i que mai no es recuperarà. 

Danys mediambientals 

Personal independent del govern i grups conservacionistes s'han mobilitzat i reorientat per recopilar evidència. Ecoaction, l'ONG mediambiental més gran d'Ucraïna, ha recopilat informes de més de 840 incidents i ha col·laborat amb Greenpeace per traçar-los en un “mapa de danys mediambientals” interactiu. Usant imatges per satèl·lit, han mesurat i ressaltat els majors impactes físics.

ucraina mapa danys medi ambient captura greenpeace
Mapa de danys / Greenpeace

Entre ells hi ha els atacs a centres industrials com Odessa, Donetsk i Lviv, que van alliberar núvols ondulants de benzopirè, monòxid de carboni, òxids de nitrogen i altres substàncies químiques tòxiques. La guerra també ha provocat grans incendis forestals, particularment a la província de Lugansk, on s'han carbonitzat 17.000 hectàrees de bosc.

 

Imatge principal: soldats ucraïnesos entrenen amb material alemany / Efe