Austràlia fa setmanes que crema sense descans i està immers en una de les pitjors temporades d'incendis forestals, alimentats per temperatures rècord i mesos de sequera severa. El fum dels incendis ja ha arribat a Xile i a l'Argentina, segons ha informat el Servei Meteorològic Nacional argentí (SMN). De moment, però, han assegurat que no afecta a la salut ni perjudica a la circulació aèria. Tal com han indicat, el fum ha arribat a l'Argentina pels Andes.

"Tot i que no és habitual que arribi el fum cada vegada que hi ha un incendi, no és la primera vegada que passa", ha explicat en declaracions a Télam la meteoròloga del SMN Cindy Fernández. Per altra banda, el núvol està a uns 6.000 metres d'altura i "no hi ha a la zona cap fenomen meteorològic que faci que el fum baixi a la superfície", segons ha dit el cap de torn del servei de meteorologia xilè Patricio Urra a l'agència AFP i que recull també Infobae.

incendis austràlia efe

Efe

Gairebé mig miler d'animals han mort pels focs que cremen al país, incloent un terç de la població de koala, al seu hàbitat principal a l'estat de Nova Gal·les del Sud. Els ecologistes de la Universitat de Sydney van estimar que uns 480 milions de mamífers, aus i rèptils han mort en els incendis que han tingut lloc a l'illa des del setembre. 

koala austràlia efe

Efe

A través de les xarxes socials s'han pogut veure imatges colpidores d'animals fugint de les flames. 

El ministre federal de Medi Ambient, Sussan Ley, va declarar el divendres en una entrevista a l'ABC Radio, que un 30% de les espècies de Nova Gal·les del Sud podrien haver desaparegut. 

incendis efe

Efe

4 milions d'hectàrees cremades

Els incendis tenen lloc a la zona de la costa est i sud, que és on viu la majoria de la població. Aquestes zones inclouen àrees al voltant de Sídney i Adelaida. Des de setembre de l'any passat, els incendis han deixat, com a mínim, 24 morts i desenes de desapareguts.

Uns 1.200 habitatges han quedat totalment destruïts. Segons recull la BBC, a Nova Gal·les del Sud s'han cremat més de quatre milions d'hectàrees. Per a posar aquesta xifra en context, cal recordar que gairebé 900.000 hectàrees es van cremar durant els incendis de l'Amazones, i 800.000 en els incendis de Califòrnia, als Estats Units.

Per què què crema tant?

Austràlia sempre ha tingut incendis forestals però enguany la temporada d'incendis està sent especialment dura. Segons recull la mateixa BBC en un dossier especial dedicat a donar resposta a aquesta qüestió, remarca que la causa més immediata és el clima, específicament un fenomen conegut com a dipol de l'Oceà Índic (o, també, com el Nen indi, que ha propiciat un període de calor i sequera).

Sense anar més lluny, aquest 2019, Austràlia ha establert dues vegades un nou rècord de temperatura. El 17 de desembre va arribar a una temperatura de 40,9ºC i al dia següent 41,9ºC.

Detinguts?

La policia d'Austràlia està investigant els incendis i, de moment, ha detingut 24 persones per provocar focs les últimes setmanes en plena emergència per l'onada d'incendis.