El pròxim dijous 19 de gener s'espera una jornada dura a França. Els 8 principals sindicats del país han convocat una gran manifestació i una vaga nacional per protestar contra la reforma de les pensions que prepara el govern. Aquesta jornada podria ser només la primera en la resposta social a aquesta qüestió, que podria desestabilitzar el govern amb més aturades en les jornades posteriors. Tanmateix, el president francès, Emmanuel Macron, i la primera ministra, Élisabeth Boir, i també diversos dels ministres, seran fora del país, concretament, a Barcelona, on estaran reunits amb el president espanyol, Pedro Sánchez, en el marc de la cimera hispanofrancesa

La reforma de les pensions ha estat un dels objectius de Macron des de l'inici del seu primer mandat, i que ja va aixecar crítiques el 2019, però el projecte va quedar aparcat amb l'arribada de la pandèmia. Els punts clau inclouen endarrerir l'edat de jubilació dels 62 als 64 anys a partir de l'any 2030 i, a partir de l'any 2027, establir 43 anys de cotització —un més dels actuals 42— el mínim necessari per poder obtenir una pensió completa, i també la supressió d'alguns règims especials de jubilació en el sector públic. 

Entre els partits polítics, ha trobat l'oposició tant de l'esquerra com de l'extrema dreta, i només obtindria el suport del grup conservador d'Els Republicans, que malgrat tot, li permetria a Macron aprovar la reforma. Quant a la població, un 68 % dels francesos es posicionen en contra d'aquesta reforma, segons una enquesta del Journal Du Dimanche. 

La vaga en el sector petrolier i el transport preocupa

Entre els sectors que se sumaran a la vaga hi ha els funcionaris, el del transport, el petrolier, l'elèctric, l'educació, la sanitat,  la policia, el personal de les presons, els tripulants de cabina en l'aviació comercial i la cultura. Un dels que més preocupa és el petrolier, ja que la CGT va anunciar vagues no només per al dia 19, sinó també per al 26 de gener i el 6 de febrer, i va alertar que les aturades fins i tot podrien comportar "el tancament de les instal·lacions de refineria", fet que podria provocar un problema en el subministrament de carburants entre la població.

El sector del transport també és un dels més implicats i en aquest sentit, la intersindical del sector ferroviari ha anunciat que està "preparada per a la batalla" contra la reforma i ha demanat "una vaga potent". Els sindicats dels transports de París s'han mostrat ferms davant la modificació del règim especial per a 40.000 dels seus treballadors, i altres federacions també han cridat a la mobilització dels conductors d'ambulàncies, camions o autocars.

El govern defensa que "el dret a vaga no és dret al bloqueig"

El ministre de Treball, Oliver Dusspot ha admès que espera "gent al carrer dijous", però tot i que ha reconegut el dret dels sindicats a organitzar mobilitzacions ha afirmat que no és un dret a "bloquejar" el país. En el mateix sentit s'ha expressat la diputada Aurore Bergé, líder del partit del govern a l'Assemblea Nacional, que ha assegurat que la reforma "tirarà endavant" i ha criticat que "el dret a vaga no vol dir dret al bloqueig". 

Alhora, el govern francès està intentant convèncer la població de la necessitat d'aquesta reforma per evitar el "dèficit" en la caixa de les pensions, que asseguren que podria ascendir als 20.000 milions l'any 2030. Tanmateix, el mateix president Macron no s'ha implicat tant en aquesta campanya, que, en canvi, sí que ha defensat en diverses ocasions la primera ministra i els ministres d'Economia, Treball o Hisenda.