Al voltant d'1,8 milions d'empleats que estan en contacte amb el públic en establiments públics i privats de França han de tenir el certificat sanitari a partir d'avui per continuar treballant. L'objectiu és "mantenir obertes" les activitats que van haver de tancar durant les primeres onades epidèmiques per evitar els contagis, va recalcar la ministra de Treball, Elisabeth Borne, que va recordar, en una entrevista al canal BFMTV, que són els propietaris de l'establiment els encarregats de controlar els assalariats.

Els treballadors de bars, restaurants, cinemes, teatres, museus, gimnasos, instal·lacions esportives o administracions quan tractin directament amb el públic han de demostrar que han finalitzat la pauta de vacunació, que han superat el coronavirus fa menys de sis mesos o que disposen d'un test negatiu de menys de 72 hores.

Llei aprovada el 12 de juliol


Aquesta disposició està inclosa en la llei adoptada després de l'anunci fet pel president francès, Emmanuel Macron, el 12 de juliol, sobre l'obligació del certificat sanitari per a bona part de les activitats de la vida social com una manera d'incitar la població a vacunar-se.

Borne va puntualitzar que "ara per ara" no està previst estendre aquesta regla al conjunt dels treballadors, la qual cosa significa, per exemple, que el cambrer d'un restaurant ha de tenir el certificat, però no és imperatiu per al cuiner, ja que no necessàriament atén els clients.

Augment de pagaments amb targeta de crèdit


Un dels temors de moltes empreses concernides per l'obligació del passaport covid era l'impacte per al seu negoci, i a començaments de mes moltes d'elles van assenyalar una caiguda en la seva clientela. Tanmateix, el ministre d'Economia i Finances, Bruno Le Maire, va assegurar aquest dilluns en una entrevista a l'emissora France Interque aquest ha estat "un efecte temporal".

"Les xifres són extremadament clares", va assenyalar Le Maire, abans d'indicar que no s'ha alentit ni el consum ni la inversió ni la contractació. Així, va precisar que en la setmana del 16 al 22 d'agost els pagaments amb targeta de crèdit van augmentar un 12 %.

Dificulteu per contractar


Al seu parer, l'únic element que pesa en el retrocés de les dades de la moral dels empresaris en els dos últims mesos és "la dificultat per contractar", un problema que "no és conjuntural" a certs sectors com els restaurants. En cas que un empresari o un responsable d'administració no s'asseguri que els seus treballadors sotmesos a l'obligació del certificat el tenen, s'exposa a una pena d'un any de presó i a una multa de 9.000 euros.

Aquest responsable ha d'interrompre temporalment l'activitat en contacte amb el públic d'un assalariat que incompleix la regla, la qual cosa pot arribar a la suspensió del contracte de treball, sense sou, durant dos mesos. Si al cap d'aquells dos mesos el treballador es mantingués en la seva negativa, teòricament podria acabar acomiadat. Encara que a la pràctica aquesta és una hipòtesi poc probable, entre altres coses perquè la llei sobre el certificat sanitari fixa la vigència d'aquesta obligació fins al 15 d'octubre.

Sanció per als sanitaris no vacunats

La setmana passada el primer ministre francès, Jean Castex, també va anunciar que els sanitaris que no estiguin vacunats el dimecres 15 de setembre seran sancionats. Va justificar aquesta decisió per l'augment de contagis en les residències del país.

Segons va informar Castex, aquesta mesura ha accelerat el ritme de la immunització, superant el 83% de sanitaris vacunats. D'aquesta manera, segons el seu criteri, la seva "tàctica" ha provocat els efectes desitjats. La vacunació general, tanmateix, va molt més retardada. Només un 53% té la pauta completa i un 64% la primera dosi.

 

Imatge principal: El president de França, Emmanuel Macron, en una visita en Bagdad / Efe.