A la quarta va la vençuda. El govern francès ha trobat aquest dissabte la fórmula per contenir les protestes dels gilets jaunes ('armilles grogues'): detencions preventives i desplegament de 89.000 policies i gendarmes, més d'un per cada dos manifestants (la setmana anterior eren 65.000 agents). A més, els agents tenien ordre d'intervenir ràpidament contra els autors d'aldarulls per impedir destrosses i barricades.

A París han fet servir canons d'aigua a pressió, gasos lacrimògens i, per primer cop en més de quaranta anys, una dotzena de vehicles blindats. Els agents escorcollaven agressivament els manifestants per confiscar cascos, ulleres protectores i màscares antigàs de les seves bosses i deixar-los així exposats als gasos lacrimògens i les porres.

Comerços tancats

El nombre d'incidències més baix també es deu al fet que la major part dels comerços van tancar i van protegir els aparadors amb planxes de fusta. També ho van fer monuments i museus, com la torre Eiffel i el Louvre, i 36 estacions del metro i del tren de rodalies.

A les sis de la tarda d'aquesta quarta jornada de protesta, havien estat detingudes 1.385 persones a tot França, 700 d'elles a París, segons el ministre francès d'Interior, Christophe Castaner.

Hi ha 55 ferits, entre ells tres policies, a causa dels aldarulls, segons la Prefectura de Policia. Aquestes xifres són molt lluny dels 201 manifestants i 284 agents ferits de dissabte passat. També han estat poques les escenes de guerrilla urbana com les que l'anterior cap de setmana van traumatitzar el país i en van deixar molt tocada la imatge exterior.

Aldarulls seriosos a París

Els incidents més seriosos han passat a París. Els primers xocs entre policies i manifestants, amb càrregues i llançaments de gasos lacrimògens, han estat a mig matí a l'avinguda dels Camps Elisis, principal punt de concentració dels armilles grogues.

Grups dispersos han cremat alguns vehicles i han destruït mobiliari urbà per aixecar barricades a les zones adjacents, com l'avinguda Marceau, el parc Monceau, els Grans Bulevards i l'estació de Saint Lazare.

També hi ha hagut aldarulls en altres ciutats: Bordeus, Tolosa, Marsella, Lió, Nantes i Carcassona. Les protestes han seguit el mateix patró: concentracions pacífiques de persones sense pla ni organització fins al migdia, moment en què alguns manifestants han començat a enfrontar-se a les forces de l'ordre. Porres, gasos lacrimògens i projectils d'escuma contra pedres i algunes barricades.

Autopistes tallades

Els armilles grogues també han bloquejat o han filtrat el pas de vehicles en desenes de llocs per tot el territori, en particular en alguns punts estratègics de la xarxa d'autopistes, com a les dues principals entrades des d'Espanya, a Biriatou (País Basc) i el Voló (Catalunya), que han provocat cues quilomètriques.

El ministeri de l'Interior ha comptat 125.000 persones a les accions organitzades pels armilles grogues a tot el país.

El primer ministre francès, Édouard Philippe, ha expressat satisfacció per l'acció de la policia i ha posat l'accent que ara és el moment del diàleg, ja iniciat per ell mateix amb representants del moviment, i que "ha de continuar". Philippe ha avançat que el president francès, Emmanuel Macron, es pronunciarà públicament per aportar elements a aquest diàleg.

Estratègia provocadora

Des de l'oposició, el líder del partit esquerrà França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, ha criticat el govern per l'estratègia "provocadora" de la policia i s'ha preguntat si "la consigna no era crear violència". Segons el parer de Mélenchon, la mobilització evidencia el "fracàs total de la campanya de desmotivació i d'intimidació" des del poder.

Encara que les protestes del moviment dels armilles grogues van començar en contra de la pujada dels impostos al carburant -taxa ja anul·lada per l'executiu per apaivagar el malestar- s'han ampliat per queixar-se per la pèrdua de poder adquisitiu i demanar la dimissió del president Macron.