La guerra d'Ucraïna ja fa 118 dies que dura. I cada dia que passa, les històries de les batalles per Hostomel, l'evacuació d'Irpin sota el foc d'artilleria o la massacre de Butxa semblen més un malson del que un voldria despertar i oblidar. Però la realitat és difícil d'oblidar i per tal de no fer-ho, Dmytro Malyshev i el seu equip han posat en marxa un projecte fotogràfic per veure fotografies de 360 graus d'aquestes localitats. Un pot passejar-se pel carrer principal de Butxa de les quals tantes imatges mentals s'han emmagatzemat durant tots aquests dies. Tot i que no és l'únic. Les fotos de 360 graus permeten doncs passejar-se per Irpin, Hostomel, Kíiv o Moschun, a la mateixa regió de Kíiv, que ha quedat totalment destrossada. 

proyecto 360 grados ucrania Moschun
Moschun, regió de Kíiv / Projecte 360 graus Ucraïna

La guerra de Rússia contra Ucraïna va començar ja el 2014 amb l'ocupació de Crimea i parts de les províncies de Donetsk i Lugansk. El 24 de febrer de 2022, les tropes russes van iniciar una ofensiva a gran escala. I malgrat les dades que se saben fins ara i les destrosses, es fa difícil calcular quants civils podrien haver mort ja durant el conflicte. De fet, per exemple, a Mariúpol, una de les ciutats més devastades del país, no se sap quants civils podrien haver perdut la vida durant el setge. Només se sap que les condicions que hi ha ara a la ciutat impossibiliten la vida a les més de 100.000 persones que hi ha atrapada. No hi arriba l'ajuda humanitària i si ho fa és amb comptagotes. Tampoc no hi ha subministraments i la població cuina i renta la roba als jardins, on sovint també hi ha cossos enterrats.

proyecto 360 grados ucrania bucha
Carrer de Butxa / Projecte 360 graus Ucraïna

Des que ha començat el conflicte es creu que uns 10 milions de persones han marxat de casa. Ja sigui per dirigir-se a una altra ciutat del país o bé per travessar la frontera. Ara, alguns volen tornar, però el problema que es troben és que ni tan sols saben si encara tenen casa o si casa seva és prou segura per poder-hi tornar. 

El projecte d'aquest mostra com són les ciutats i pobles d'Ucraïna després de ser atacades per Rússia: després de ser alliberades de l'ocupació, les conseqüències del foc d'artilleria i els atacs aeris. Com els acollidors carrers pintorescs s'omplen d'edificis enderrocats, màquines cremades i enterraments. També edificis devastats, runa al mig del carrer i ciutats desertes. 

proyecto 360 grados ucrania irpin escola de secundaria
Escola de secundària d'Irpin, regió de Kíiv / Projecte 360 graus Ucraïna

La crida sistemàtica és que els països occidentals poden ajudar a posar fi a la destrucció massiva de les ciutats pacífiques d'Ucraïna. El subministrament immediat d'armes pesants a petició del govern ucraïnès i l'embargament total sobre les importacions d'energia russa és un preu raonable a pagar pels milions de vides ucraïneses salvades, es pot llegir a la web. En aquest sentit, destaquen que cada hryvnia, dòlar o euro invertit en l'ajuda a l'exèrcit ucraïnès ajuda a protegir la nostra llar dels ucraïnesos. 

 

Imatge principal: Membres de les forces de defensa territorial de Butxa mantenen les seves posicions mentre participen en l'entrenament de combat prop de Kíiv / Efe