El fotoperiodista ucraïnès Maks Levin i el soldat que l'acompanyava, Oleksi Txernixov, van ser executats "a sang freda" a prop de Kíiv el 13 de març, quan les tropes invasores encara provaven de prendre la capital. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat Periodistes Sense Fronteres (RSF) en un informe publicat aquest dimecres. Segons la investigació feta dels cossos trobats el maig i les circumstàncies que els envolten, RSF assegura que hi ha un nombre "aclaparador" de proves que assenyalen l'autoria de les forces russes, entre elles documents, objectes personals, el cotxe del soldat ucraïnès foradat per una dotzena de trets, i fins i tot la bala que s'hauria emprat per assassinar el fotoperiodista. La reconstrucció dels fets apunta que Levin va perdre el seu dron en un bosc prop de Moixtxun, a uns 20 quilòmetres de la capital ucraïnesa, mentre cobria la invasió russa i, quan va tornar tres dies després a recuperar-lo per poder salvar les imatges de la guerra, l'exèrcit rus ja havia pres el control de la zona. És aquí on s'obren dues possibles hipòtesis dels fets.

Executats

Maks Levin va cobrir el conflicte entre Rússia i Ucraïna al Donbass el 2014. Amb l'esclat de la guerra a finals de febrer de 2022, el fotoperiodista va contactar amb un grup de militars que va conèixer en aquella època, perquè l'ajudessin a endinsar-se a primera línia del conflicte. Un conflicte en el qual ja han mort vuit periodistes mentre feien la seva feina. Tal com apunta l'informe d'RSF, de moment, les autoritats treballen amb dues hipòtesis: que Levin i Txernixov fossin assassinats en territori ocupat pels russos mentre anaven a buscar el dron al bosc (i per això el fotoperiodista no portava l'armilla antibales que indica que és de la premsa); o bé que fossin interceptats per soldats russos, obligats a baixar del cotxe, interrogats, i possiblement torturats per després ser executats. El cadàver del soldat i el cotxe van ser trobats calcinats. Levin presentava un tret al pit i dos al cap disparats a curta distància.

La recerca

El secretari general d'RSF, Christophe Deloire, ha subratllat en publicar-se l'informe que "en un context de guerra fortament marcat per la propaganda i la censura del Kremlin, Maks Levin i el seu amic van pagar amb les seves vides la seva lluita per una informació contrastada". Deloire ha afegit que "els devem la veritat. I lluitarem per a identificar i trobar als que els van executar". Les perquisicions van ser realitzades entre el 24 de maig i el 3 de juny el cap de l'àrea de recerca d'RSF, Arnaud Froger, i el fotoperiodista de guerra francès Patrick Chauvel, que a més havia treballat al costat de Levin al Donbass a finals de febrer. En començar la invasió russa d'Ucraïna el 24 de febrer, Levin, que tenia 40 anys, es va posar en contacte amb un grup de soldats ucraïnesos. El 10 de març va perdre el dron que utilitzava per a prendre imatges en el bosc pròxim a Moixtxun i quan va tornar tres dies després aquesta zona ja estava en part ocupada per les tropes russes. Malgrat el risc, el fotoperiodista i el seu amic van ser a la cerca del dron, convençut com estava que les últimes imatges que havia fet eren molt importants, però aquí se'ls va perdre la pista. Froger i Chauvel van tornar-hi setmanes després que els militars russos s'haguessin retirat del nord del país i van reconstruir l'escena del crim amb diversos elements que van localitzar, la qual cosa inclou possibles traces d'ADN dels soldats. Nou d'aquests elements de prova, així com les fotografies que va prendre Chauvel, van ser lliurats als investigadors ucraïnesos que s'encarreguen d'aclarir les circumstàncies del que va passar. Levin és un dels vuit periodistes que han mort des del començament de la guerra a Ucraïna al febrer. L'últim va ser el càmera francès Frédéric Leclerc-Imhoff, del canal BFMTV, víctima de la metralla d'un tret rus d'artilleria el 30 de maig.