La Fiscalia General de Mèxic va anunciar aquest dimarts que investiga l'espionatge telefònic dut a terme pel Govern d'Enrique Peña Nieto (212-2018) amb el programa Pegasus després de confirmar que el telèfon de l'excomissionat nacional de Seguretat Manuel Mondragón va ser intervingut mitjançant aquesta tecnologia.

En un comunicat, el Ministeri Públic federal va dir que "ha dut a terme una investigació exhaustiva dels contractes que va subscriure" amb l'empresa mexicana KBH TRACK el llavors director de l'Agència d'Investigació Criminal Tomás Zerón, avui pròfug a Israel.

Gràcies a la col·laboració de la periodista Carmen Aristegui, la Fiscalia va acabar que l'empresa israeliana NSO Group, propietària del programa Pegasus, utilitzava l'esmentada companyia mexicana per a "l'espionatge telefònic per a diversos sol·licitants que encara no s'hi hagin identificats plenament".

"El que sí que es pot ja afirmar en forma definitiva és que, en el cas de qui llavors era comissionat nacional de Seguretat, Manuel Mondragón, el seu telèfon va ser intervingut i gravades les seves converses", va dir la Fiscalia.

Actualment, està en espera que diversos denunciants aportin els seus telèfons mòbils perquè es pugui extreure "la informació corresponent per a efectes de judicialització".

També s'ha ordenat a l'actual Govern d'Andrés Manuel López Obrador que protegeixi "tota la seva informació relacionada a la contractació de l'equip Pegasus i altres semblants".

"S'ha sol·licitat a les diverses entitats del Govern federal assenyalin si en els seus antecedents s'ha trobat algun contracte amb Pegasus, sense que fins ara s'hagi tingut resposta positiva," va dir el Ministeri Públic.

50.000 telèfons espiats

Diumenge passat, una investigació d'un consorci de mitjans internacionals va destapar que Governs de diversos països van espiar 50.000 telèfons mitjançant el programa Pegasus, dels quals 15.000 casos van ser a Mèxic durant el Govern de Penya Nieto.

La investigació va revelar que van ser intervinguts les comunicacions d'activistes i periodistes, del llavors líder opositor i actual president, López Obrador, els seus col·laboradors i el seu cardiòleg, així com familiars dels 43 estudiants desapareguts d'Ayotzinapa.

Penya Nieto va negar "categòricament" el 2017 espiar periodistes i activistes després d'un reportatge que va revelar que el seu Govern havia intervingut el telèfon de la periodista Carmen Aristegui, entre d'altres.

En la seva roda de premsa matutina, López Obrador va dir aquest dimarts que en el seu Govern ja "no s'espia ningú" i va descartar prendre mesures judicials contra els qui ho van espiar.

 

Foto principal: L'expresident de Mèxic Enrique Peña Nieto / EFE