La FIFA ha rebutjat emetre un discurs del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, a la prèvia de la final del Mundial de Futbol de Qatar d'aquest diumenge, segons ha anunciat la CNN. La proposta del govern de Zelenski era que aquest aparegués en un vídeo —no se sap si en directe o gravat—a l'estadi de Lusail per "traslladar un missatge de pau mundial" abans del partit entre l'Argentina i França. La resposta negativa per part de la federació esportiva ha "sorprès" el president ucraïnès, segons la font citada per la cadena estatunidenca, que ha dit que creien que "la FIFA volia fer servir la seva plataforma per al bé comú". 

Tanmateix, la mateixa font ha explicat que les converses entre Ucraïna i la FIFA encara estan obertes, de manera que la decisió encara podria canviar. 

Des que va esclatar la guerra a Ucraïna, el president Zelenski ha aprofitat grans esdeveniments arreu del món, inclosos els parlaments de gran part de la comunitat internacional, per tal de compartir el seu missatge i posar el focus al seu país. Així, ha aparegut a la cimera del G20, als Grammy o al Festival de Canes, a més de participar en entrevistes i programes de televisió arreu del món. En aquestes intervencions, el líder ucraïnès ha aprofitat per denunciar la invasió russa i demanar a la comunitat internacional una condemna unànime per l'agressió del Kremlin a la sobirania i integritat territorial d'Ucraïna.

Els esforços de la FIFA per evitar els missatges polítics

La Copa del Món de Futbol d'enguany ha estat envoltada d'una gran polèmica des dels seus inicis. Una investigació del diari The Guardian va afirmar que 6.500 treballadors migrants havien mort en la construcció dels estadis del Mundial, una xifra que des de l'emirat no han confirmat, malgrat que el secretari general de l'organisme organitzador del torneig Hassan Al Thawadi, va reconèixer "la mort d'entre 400 i 500 treballadors migrants" en obres relacionades amb la preparació del Mundial. 

Posteriorment, l'anunci d'algunes normes de conducta que els visitants haurien de complir durant la celebració del torneig de futbol van ser el blanc de moltes crítiques. Entre les regles s'incloïa la prohibició de l'homosexualitat, la "immodèstia", en referència a la manera "adequada" de vestir, o el consum d'alcohol. 

En resposta a aquestes qüestions, va sorgir la campanya 'One Love', a la qual es van adherir les seleccions d'Anglaterra, Gal·les, Suïssa, Dinamarca, França, Alemanya, els Països Baixos i Bèlgica. Els jugadors d'aquests equips van anunciar la seva intenció de portar un braçalet per donar suport a la comunitat LGTBI i en suport als treballadors morts al país àrab. Tanmateix, la FIFA va amenaçar els jugadors amb sancions si els portaven i finalment hi van renunciar. 

En ser preguntat per aquestes qüestions, el president de la FIFA, Gianni Infantino, ha afirmat en conferència de premsa aquest divendres que la FIFA ha aturat alguns "missatges polítics" a Qatar perquè ha de "tenir cura de tothom". "Som una organització global i no discriminem ningú en funció de la legislació, el règim, els valors i els sentiments que tinguin. Defensem valors, drets humans, i els drets de tothom a la Copa del Món", ha assegurat Infantino. Així, ha rebutjat que es tracti de "prohibicions" si no de "respectar el reglament i el futbol al terreny de joc".