A només un dia del llançament del primer nanosatèl·lit català a l'espai, el secretari de Polítiques Digitals del Govern, David Ferrer, ha parlat de l'Enxaneta com a símbol del "primer pas de l'estratègia NewSpace de Catalunya". 

En una entrevista al programa Preguntes Freqüents de TV3, Ferrer, que està seguint els moments previs a l'enlairament des de Baikonur (Kazakhastan), ha reivindicat el paper de Catalunya en l'anomenada economia de l'espai que "fins ara estava dominada per les grans superpotències mundials". "El NewSpace no requereix aquestes grans inversions, no està orientada a investigar l'espai profund ni llançar astronautes a la lluna. El NewSpace és una gran oportunitat econòmica". 

Una nova oportunitat econòmica

Segons ha defensat el responsable de la NASA catalana, l'economia de l'espai "és comparable als inicis d'Internet". "Les companyies que es van arriscar a ser pioneres en el sector d'Internet són les que ara el dominen", ha afegit.

En aquest sentit Ferrer ha emfatitzat en la necessitat que Catalunya tingui iniciativa i inverteixi en aquest nou sector. "A Catalunya hi podem ser perquè tenim el talent, les empreses, els centres de recerca i, sobretot, un govern que dona suport al desenvolupament del sector". Hem d'aprofitar l'oportunitat econòmica i que acabarà donant molts llocs de treball", ha defensat Ferrer. 

D'altra banda, també ha parlat del fet que l'estratègia catalana no es limita només a l'enlairament de l'Enxaneta: "D'aquí poc hi haurà un altre projecte, s'està treballant en un segon satèl·lit més gran i complex, amb uns desenvolupaments tecnològics específics".

Promoure la tecnologia catalana

Ferrer ha subratllat la voluntat de ser pioners en el sector i desenvolupar una "tecnologia que encara no existeix", en aquest sentit, s'ha mostrat optimista i ha garantit que "podem generar propietat intel·lectual, tecnologia catalana". "Anem en la bona línia, en el Perseverance, a Mart, ja hi ha tecnologia de Catalunya", ha afegit.

El Soyuz, el "més segur del món"

Quant a l'ajornament de l'enlairament, el secretari de Polítiques Digitals del Govern ha explicat que es tracta "d'una situació molt habitual". "És un procés molt complex, hi ha una Comissió que segueix una sèrie de protocols de verificació", tanmateix, ha assegurat que el llançament no perilla, atès que els russos estan apostant cada cop més en aquest sector i "s'hi juguen la credibilitat", per aquest motiu, "no faran el llançament fins que sigui perfecte". D'altra banda ha reiterat la confiança en l'Agència Russa de l'Espai, Roscosmos, tot recordant que el coet Soyuz té una fiabilitat de més del 96% en els llançaments, "és el més segur del món".

 

Imatge principal, secretari de Polítiques Digitals del Govern, David Ferrer / @jordiPuignero