El llançament del primer nanosatèl·lit català, que estava previst per aquest dissabte s'ha ajornat finalment al pròxim dilluns per raons tècniques. Així, està previst que el dia 22 de març a les 7 hores, 7 minuts i 12 segons, emprengui el seu viatge des del coet Soyuz 2 des del cosmòdrom rus de Baikonur, ubicat al Kazakhstan. El nanosatèl·lit ja està emplaçat dins del coet.

Així ho ha comunicat l'Agència Russa de l'Espai, Rocosmos, mitjançant una publicació a Twitter: "La comissió ha pres la decisió de llançar el coet Soyuz-2.1a des del cosmódromo de Baikonur el 22 de març. Un total de 38 naus espacials de 18 països seran posades en òrbita". 

Ajornament enxaneta nanosatèl·lit @roscosmosTuit publicat per Rocosmos / @roscosmos

Segon ajornament

Aquest és el segon ajornament després que avui, pocs minuts abans de les 7, s'anunciés que el llançament se celebraria demà diumenge a la mateixa hora. 

twit tic catalunya

El director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Ignasi Ribas, ha explicat que la cancel·lació fins demà no és a causa d'una "anomalia". "Tots els checks estaven en verd, algun ha sortit incorrecte i per precaució es cancel·la i s'endarrereix el llançament fins que es fan comprovacions", ha assegurat. "No canvia res, el que havia de passar el 20 de març passarà el 21 de març".

"Segurament es canviarà el subsistema que hagi donat error, es continuarà amb els preparatius i s'enlairarà", ha explicat el director de l'IEEC. "És un endarreriment d'un dia que després ja no recordarem", ha raonat Ribas, qur ha assegurat que un contratemps d'aquest tipus és "perfectament normal".

Seguiment en directe

El llançament del nanosatèl·lit es podrà seguir en directe a través d'aquest enllaç. S’emetrà el senyal en directe des de 40 minuts abans de l’hora de l’enlairament. 

 

El coet transportarà en total 20 satèl·lits de 18 països, entre ells Catalunya, que es deixaran a òrbites sincròniques solars. Altres països que participen en la iniciativa amb els seus projectes, a banda de Catalunya, són Alemanya, el Canadà, el Regne Unit, Israel, el Japó, Itàlia, el Brasil i Holanda, entre d'altres.

El nanosatèl·lit català, que porta el nom d'Enxaneta, és un CubeSat de tres unitats que desplegarà serveis de connectivitat global d’internet de les coses (en anglès, IoT) a tot el territori català. Permetrà la comunicació i l’obtenció de dades arreu del territori, especialment en zones que avui no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals.

El projecte ha estat desenvolupat per les empreses catalanes Open Cosmos i Sateliot en una aposta del Govern català per un sector en creixement, que es preveu que generi 1.200 llocs de treball en els 4 anys vinents i 280 milions d’euros de facturació.

 

El nanosatèl·lit ha estat batejat amb el nom d’Enxaneta pels infants de Catalunya, gràcies a un concurs organitzat per l’informatiu infantil del canal Super3, InfoK. Més de 10.000 nens i nenes han participat en aquest concurs, promogut pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, amb la voluntat de fomentar les vocacions cientificotècniques entre els més petits. Amb aquesta iniciativa es pretén fer créixer l’interès dels joves per aquest nou sector d’oportunitats laborals i de futur com és la nova economia de l’espai.

El llançament d’aquest nanosatèl·lit suposa el tret de sortida de les missions satel·litàries de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, dissenyada per aprofitar i maximitzar les oportunitats d’un nou àmbit econòmic, el NewSpace, basat en l’ús de satèl·lits de petites dimensions que orbiten a baixa altura i en l’explotació de les seves dades, amb l’objectiu de millorar els serveis de la Generalitat i de diferents sectors productius.

Actualment, formen l'ecosistema NewSpace a Catalunya més de 30 empreses emergents, algunes d'elles líders a escala mundial, 13 centres de recerca i d'innovació, i 1 incubadora de negocis de l'Agència Espacial Europea (ESA BIC Barcelona).

Justament per donar a conèixer les oportunitats que representa aquest sector a Catalunya, la conselleria de Polítiques Digitals ha activat la campanya Catalunya, ens posem en òrbita per conèixer de primera mà el testimoni d'una nova generació de joves catalans que, o bé s'han format a Catalunya, o bé desenvolupen projectes de recerca i investigació o treballen en el sector aeroespacial des de casa nostra.

«Catalunya, ens posem en òrbita» vol donar a conèixer el talent d'aquells enginyers i enginyeres, emprenedors i emprenedores de Catalunya, que estan llançant els seus projectes des del país.

 

Imagen principal, planeta Terra / @sateliot