Nous desenvolupaments en el cas Trump. El jutge que investiga l'expresident dels Estats Units, Donald Trump, ha fet públic aquest divendres l'inventari de tot el que els agents de l'FBI van trobar a la seva mansió de Mar-a-Lago quan la van registrar el mes passat. A banda dels centenars de documents marcats com a 'informació confidencial' i 'top secret' que l'exmandatari no va retornar en deixar el càrrec i que comprometrien la seguretat d'agents secrets a l'estranger, el detall més xocant és, precisament, el que no van trobar, perquè 90 carpetes amb rètols de 'classificat' o 'retornar a la Casa Blanca o a personal militar' eren completament buides. Aquesta informació arriba mentre el jutge federal estudia si designarà un pèrit independent per analitzar els documents recuperats per les autoritats, quelcom que la fiscalia alerta que allargarà innecessàriament el cas.

90 carpetes buides

L'inventari redactat pel Departament de Justícia dels EUA arran del registre de la residència de Trump mostra que l'expresident tenia, barrejats amb més d'un centenar de documents confidencials trobats al despatx i en un armari, retalls de premsa, fotografies i regals, a més de documents governamentals no-classificats. Però d'aquestes 90 carpetes que els agents van trobar buides, algunes estaven marcades com a classificades, i d'altres contenien instruccions per ser retornades a personal militar o de la Casa Blanca. Aquests fets han aixecat totes les sospites: on ha anat a parar aquesta informació?

Trump demana un pèrit

Els advocats defensors de Donald Trump van defensar aquest dijous davant la Justícia que la designació d'un perit independent-- en anglès 'special master'-- donaria "confiança" a la investigació sobre els documents oficials que retenia l'expresident a la mansió de Florida, quelcom que el Departament de Justícia va considerar innecessari. Durant una audiència celebrada en una cort federal de West Palm Beach (Florida), l'advocat de l'exmandatari Christopher Kise va assenyalar que el perit ajudarà a "restaurar l'ordre" en una recerca criminal que "pateix una manca de transparència i integritat" i fins i tot la va equiparar amb una disputa sobre la devolució endarrerida d'"un llibre de biblioteca". Al final de l'audiència, la magistrada que estudia la sol·licitud feta per Trump, Aileen Cannon, i qui dies enrere ja va comunicar una "intenció preliminar" de designar un perit independent, va manifestar que donarà a conèixer la seva decisió "al seu degut temps" i a través d'un escrit judicial.