Les eleccions d'aquest diumenge a Itàlia poden suposar un gran terrabastall. I és que, per primer cop, l'extrema dreta pot governar el país. I ho podria fer de la mà de la candidata del partit ultra Germans d'Itàlia, Giorgia Meloni

Eleccions d'Itàlia 2022: qui és qui dels principals candidats 

Per als comicis d'aquest diumenge, la dreta i l'extrema dreta s'han unit en una gran coalició, liderada per Germans d'Itàlia. Així, el partit de Matteo Salvini (La Lliga) i el de l'expresident Silvio Berlusconi (Força Itàlia), s'han unit per guanyar les eleccions. I, de moment, tots els sondejos apunten que ho aconseguiran. 

Durant la campanya electoral, l'extrema dreta ha marcat el discurs de la coalició dretana, amb un argumentari populista maquillat amb una imatge de renovació del país. "Qui somia en una Itàlia orgullosa no té por. No té por qui vol tornar a sentir-se orgullós de la seva nació, de la seva gent i de la seva bandera. Aquella Itàlia no té por, aquella Itàlia està preparada. Nosaltres estem preparats i ho veurem tots junts. Aquest diumenge sortirem a guanyar fins a l'últim vot, per restituir la llibertat en aquesta nació, per restituir l'orgull i la grandesa que es mereix. Visca Itàlia, visca els Germans d'Itàlia, visca el centredreta", va proclamar Meloni durant el míting de campanya a central d'aquest dijous a Roma.

Avui dia, la candidata ultra Meloni, que assegura ser de centredreta, té tots els números de sortir elegida com a presidenta de la República. Però d'on ha sortit Georgia Meloni? Doncs bé, fa anys va militar a les joventuts del Moviment Social Italià, un partit nascut sota l'ombra del postfeixisme amb col·laboradors de Mussolini. Ara, amb el partit que lidera, proposa reformar la Constitució, reduir els impostos, establir un topall al preu del gas, imposar dures polítiques antiimmigració i eliminar la renda bàsica de la ciutadania més vulnerable. Sens dubte, Germans d'Itàlia s'ha convertit en tot un fenomen. Una onada que va néixer l'any 2017 a la regió dels Abruços i que ara s'ha convertit en un tsunami capaç de catapultar la candidata d'extrema dreta a la presidència.

L'extrema dreta creix i l'esquerra es desfà

L'altre candidat que vol disputar la victòria a Meloni és Enrico Letta, de la formació d'esquerres Partit Demòcrata. Però Letta ho té molt complicat. Les enquestes auguren una clara derrota de l'esquerra italiana de cara els comicis d'aquest diumenge, ja que s'hi presenta dividida. Les formacions progressistes no han aconseguit concórrer unides tal com ha fet la dreta. El Partit Demòcrata no s'ha aliat amb el partit del Moviment 5 Estrelles de Giuseppe Conte ni amb els centristes.

De moment, els sondejos apunten que només el Moviment 5 Estrelles (M5E), liderat per l'exministre Giuseppe Conte, seria l'únic que podria disputar la majoria absoluta a la coalició dretana. En aquesta línia, no es descarta que el moviment 5 estrelles, nascut com a plataforma antisistema, superi en vots la Lliga.