Canvia el tauler polític a Xile. El passat diumenge, els xilens eren cridats a les urnes per votar l'òrgan encarregat de modificar la Constitució. L'ultradretà Partit Republicà, partidari de mantenir l'actual carta magna, va arrasar amb un 35,5 % i va aconseguir almenys els 20 consellers necessaris per tenir poder de veto a l'òrgan constitucional. És a dir, tot apunta que la Constitució heretada de la dictadura continuarà vigent a Xile. 

En segon lloc, va quedar la llista Unidad Para Chile (28,3 %), integrada per la majoria dels partits que integren la coalició oficialista (el Front Ampli del president Gabriel Boric, el Partit Comunista i el Partit Socialista), mentre que la tercera posició va ser per a la dreta tradicional, aglutinada a Xile Segur (21,2 %) i en què s'integren UDI, Renovació Nacional i Evòpoli.

Exaltació a la dreta 

"Que mai més el sectarisme s'apoderi de la nostra pàtria", afirmava eufòric el líder de l'extrema dreta xilena, José Antonio Kast, qui és un defensor acèrrim del model econòmic  neoliberal instaurat a Xile per la dictadura militar (1973-1990). "Els xilens necessitem amb urgència avui que aquest govern comenci a governar i es faci responsable i sigui responsable de garantir l'ordre, la prosperitat i la pau per a tots els nostres compatriotes", va subratllar i va afegir: "Tenim una tremenda responsabilitat i estem convençuts que no cometrem els errors de l'esquerra en el seu procés. Xile no té una altra oportunitat". 

Crida a la moderació de Boric

Tot plegat és un cop molt dur pel govern d'esquerres del país.  El president de Xile, Gabriel Boric, ha demanat a través de les xarxes al Partit Republicà "actuar amb saviesa i temprança" després de la seva victòria. "El procés anterior, ho hem de dir, va fracassar perquè no vam saber escoltar-nos entre els que pensàvem diferents. Vull convidar des d'ara mateix al Partit Republicà no cometre el mateix error que vam cometre nosaltres", va indicar, segons recull Efe. 

"Aquest procés no pot ser de vendettes, sinó de posar al davant Xile i la seva gent abans que als interessos partidistes o personals", va assenyalar Boric. El president xilè va recordar: "Quan el pèndol de la història en temps curts es mou d'un extrem als altres incessantment, sempre són les persones més vulnerables les que pateixen l'enfrontament entre les elits. El lideratge es juga a aturar aquest moviment pendular".