El primer ministre del Japó, Shinzo Abe, ha enviat una ofrena a un santuari de Tòquio que és vist per països com la Xina i Corea del Sud com a vestigi del passat militarista de l'imperi japonès.

Abe va enviar la figura d'un petit arbre, una ofrena coneguda al Japó com a "masakaki", al santuari de Yasukuni, que recorda la memòria dels japonesos caiguts en conflictes bèl·lics, entre els quals criminals condemnats després de la Segona Guerra Mundial, segons van informar mitjans locals.

El primer ministre japonès va arribar a presentar personalment aquesta ofrena a Yasukuni fins a 2013, enmig de crítiques dins i fora del país, però posteriorment s'ha limitat tots els anys a complir amb el "masakaki" dues vegades a l'any, en primavera i tardor.

La Xina i Corea del Sud, països que van patir agressions bèl·liques del Japó, han vingut expressant les seves queixes pels homenatges oficials a Yasukuni a causa de velles ferides vinculades amb el passat colonial del Japó.

En aquest santuari s'honra a tots els caiguts pel Japó entre finals del segle XIX i 1945, entre ells 14 polítics i oficials de l'Exèrcit Imperial condemnats com a criminals de guerra de classe A per un tribunal penal militar internacional després de la Segona Guerra Mundial.