L'exèrcit txetxè, que lluita braç a braç amb el rus, ha difós un vídeo celebrant la conquesta de la ciutat de Lissitxansk, el que fins ara era la darrera ciutat controlada per Ucraïna a la regió de Lugansk. La guàrdia nacional d'Ucraïna, però, nega que la ciutat hagi caigut en mans russes. No obstant això, reconeix que els combats han deixat grans destrosses i un gran nombre de víctimes encara per quantificar. 

L'exèrcit rus ha centrat els seus esforços a la regió del Donbass, constituïda per l'oblast de Donetsk i Lugansk. L'oblast Donetsk està controlat per les forces del Kremlin, mentre que encara hi havia diverses zones de Lugansk que Rússia encara no dominava. Si finalment es confirma la presa de Lissitxansk, els russos s'hauran apoderat d'una ciutat important de Lugansk. Es tractaria, doncs, d'un pas més per dominar el Donbass.

Recentment, els mitjans russos han mostrat vídeos de forces russes que semblaven desfilar pels carrers de Lissitxansk, informa la cadena britànica BBC. Lissitxansk és la darrera ciutat controlada per Ucraïna a Lugansk, part de la regió industrial del Donbàss. Escau esmentar que aquest mes de juny l'exèrcit rus ja va captura la ciutat de Severodonetsk.

En el darrer informe bèl·lic, l'Institute for the Study of War (ISW) indica que les forces russes han entrat a Lissitxansk i han avançat dins la ciutat aquest dissabte. En aquesta línia, des de l'ISW assenyalen que l'exèrcit rus està "duent a terme operacions ofensives al sud-oest de Lysychansk per, probablement, empènyer cap a l'oest cap a Siversk i completar la captura de la totalitat de l'oblast de Lugansk".

Paral·lelament, l'ISW reporta que les forces russes han atacat per via terrestre la zona nord de Slovyansk (Donetsk). Sobre aquest punt, subratllen que les forces de Moscou han executat diverses ofensives al sud-oest de la ciutat de l'oblast de Donetsk, al Donbass. Ara bé, segons aquesta organització d'estudis militars, no han obtingut cap guany que hagi estat confirmat. 

La resposta militar ucraïnesa

En aquest context, l'Insitute for the Study of War comunica que és probable que les tropes ucraïneses estiguin planejant amenaçar les línies de comunicació terrestres russes a tota la regió de Khàrkiv amb armes subministrades per l'Occident.

A pesar de l'avenç de les tropes del Kremlin a la regió del Donbass, l'exèrcit ucraïnès aconsegueix retornar molts dels cops que rep. Així, segons l'ISW, els militars ucraïnesos aconsegueixen forçar les tropes russes a prioritzar les operacions defensives al llarg de l'Eix Sud. 

Zelenski fa balanç de la guerra

Arran de la disputa de Lissitxansk, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha penjat un vídeo explicant que, des de l'inici de la guerra el passat 24 de febrer, fins a 10 regions del territori ucraïnès han estat atacades. Durant aquest període de temps, explica Zelenski, l'exèrcit ucraïnès ha aconseguit "alliberar 1.027 ciutats i pobles, però 2.610 continuen en mans de l'ocupant rus".  En aquest sentit, ha assegurat la majoria de ciutats i pobles alliberats necessiten ser reconstruïts. "N'hi ha centenars que han estat destrossats completament per l'exèrcit rus", ha afirmat.