Cap signe de desescalada. El president rus, Vladímir Putin, ha signat aquest dijous un decret per augmentar la mida de les forces armades de Rússia a més de 2 milions d'efectius. En concret, el mandatari rus ha fixat la incorporació de 137.000 soldats, amb la qual cosa l'exèrcit passarà d'1,9 milions d'efectius a 2,04 milions. Tot això passa en començar el setè mes de la guerra a Ucraïna.

DECRET pUTIN AMLIACIÓ EXÈRCIT
Decret de Putin sobre l'ampliació de l'exèrcit

Moscou no ha revelat les pèrdues que ha tingut en el conflicte fins ara, però funcionaris occidentals i el govern ucraïnès diuen que es compten per milers. En les primeres setmanes de combats, Rússia va admetre que 1.351 dels seus soldats havien estat abatuts. Les estimacions occidentals diuen que el nombre real podria ser almenys 10 vegades més gran, mentre que Ucraïna diu que ha abatut o ferit almenys 45.000 soldats russos des que el 24 de febrer va començar el conflicte, que Moscou qualifica d'operació militar especial.

L'última vegada que Putin havia fixat la mida de l'exèrcit rus va ser el novembre del 2017, quan el nombre de militars per a combat es va fixar en 1,01 milions d'un total 1,9 milions, si s'hi incloïen els no combatents. El decret de Putin no informa de com s'aconseguirà l'augment d'efectius, però dona instruccions al Govern per assignar-hi el pressupost corresponent.

Mentrestant, l'editor de defensa i seguretat de The Guardian, Dan Sabbagh, ha destacat cinc prediccions sobre la guerra. Així, constata que la guerra segurament durarà un any, però essencialment està estancada i la seva intensitat està disminuint. Malgrat les pèrdues en tots dos costats, cap dels dos vol deixar de lluitar. A més, des que van sortir proves de les massacres de Butxa i Irpin ja no hi ha hagut més negociacions entre les dues parts. 

Per altra banda, segons diu, Ucraïna no té mitjans per a un contraatac convencional efectiu, mentre que les incursions guerrilleres són una forma optimista de precipitar un col·lapse rus. A Ucraïna li agradaria poder recuperar Kherson, però fins ara no s'ha tingut prou capacitat per fer fora els russos dels territoris ocupats. El principal assessor presidencial, Mykhailo Podolyak, ha exposat de fet que l'objectiu és "crear el caos dins de les forces russes". Això, podria debilitar l'eficàcia de l'invasor, però no farà que cedeixin Kherson de manera voluntària. 

El tercer punt que menciona l'editor del diari britànic és que Rússia encara vol obrir-se camí a Ucraïna, tot i que és possible que els esforços es concentrin a mantenir els territoris que han ocupat i annexar-se el territori. Així, el Kremlin no tindria un nou pla ofensiu que no sigui el de concentrar l'artilleria, destruir pobles, ciutats i obrir-se camí. És possible que Putin no hagi aconseguit el que esperava quan va començar la guerra, si bé és cert que ara ha aconseguit extensions de territori ucraïnès. I de fet, en aquests territoris ocupats, està pendent que s'hi celebrin referèndums d'annexió aprofitant la presència de prorussos, com el que va tenir lloc a Crimea.